Dnes má svátek Přemysl , zítra slaví Aneta .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

kocka bulvaru.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
„Nejsem dobrodruh,“ říká nový hejtman Martin Netolický

Netolicky405/12/2012 - Pardubický kraj měl jako první v republice po volbách novou krajskou vládu, kterou vede nejmladší hejtman v novodobé historii regionů. Navíc je to jedna ze tří krajských vlád z celé země, ve které nijak, ať přímo nebo tichou podporou, nefigurují komunisté. V čele této vlády stojí třicetiletý Českotřebovák Martin Netolický, který ve vedení kraje vystřídal Moravskotřebováka Radko Martínka.Jak dnes zpětně hodnotíte výsledek krajských voleb? Jste spokojený nebo mohly podle vás dopadnout lépe? Mám - li být zcela upřímný, dovedl bych si představit lepší výsledek pro ČSSD. Zvláště když se volby konaly v polovině funkčního období neoblíbené vlády, která dělá v řadě oblastí až nepochopitelné kopance. Přesto byla naše pozice pro vyjednávání o koalici mimořádně dobrá. Jako vítěz voleb jsme určovali směr jednání. Nelze však přehlédnout výrazný úbytek hlasů. Takže stručně řečeno na tu bídu to byl dobrý výsledek.

 

V Pardubickém kraji jste jako první region dali dohromady koalici. To bylo vyjednávání s vašimi politickými partnery tak jednoznačné a jednoduché?

Takto bych to neviděl. Spíše se jednalo o cílevědomé postoje vyjednávacího týmu, který měl od počátku jasnou představu, čeho chce dosáhnout. Jednali jsme s potenciálními partnery zcela narovinu, čímž jsme možná některé z nich mile překvapili. Rychlá dohoda je důkazem ocenění našeho přístupu k nim.

Jaké byly ještě ve hře možné koaliční varianty vedle té, která nakonec vznikla? Uvažoval jste i o přímé koalici s komunisty?

Již v sobotu večer po sečtení hlasů bylo zřejmé, že jsou na stole dvě varianty, které mohou zajistit stabilní vedení kraje. Nové složení zastupitelstva je takové, že zde existují tři poměrně velké politické kluby naproti tomu tři nesrovnatelně menší. Chtěl jsem, aby ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj a KSČM měli důstojné zastoupení v zastupitelstvu, hledal jsem proto širší shodu. Jako nejlepší varianta se ukázala spolupráce se Zemanovci a Koalicí pro Pardubický kraj s tím, že druhý nejsilnější klub v zastupitelstvu KSČM má jako opoziční strana zázemí pro kontrolní činnost v podobě předsedů nejdůležitějších kontrolních orgánů. Druhá nejsilnější opoziční strana ODS bude mít místopředsedy těchto výborů.

Jak složité bylo dohodnout personální obsazení jednotlivých postů v krajské radě?

Chtěl jsem dosáhnout vyváženosti resortů, aby každá koaliční strana nesla zodpovědnost za jednu klíčovou oblast. Proto se stal náměstkem pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek z SPOZ. Stejně tak bylo nutné, aby se dělená odpovědnost projevila i v případě resortu zdravotnictví, který dostal na starosti náměstek Línek (KPK). Myslím, že pro tento přístup jsem u partnerů našel pochopení. Hejtman má být koordinátorem a člověkem, který ve spolupráci s ostatními radními určuje směr. Z tohoto důvodu jsem si ponechal zodpovědnost za rozpočet a finance kraje.

Většina krajů má nyní ve svém vedení koalici sociálních demokratů a komunistů. Máte pocit, že jsou tyto koalice dobré?

Nechci hodnotit, zdali jsou dobré nebo špatné, ale rozhodně jsou v některých regionech velmi nestabilní. Většina v zastupitelstvu založená na jednom hlasu není řešením, které by odpovídalo mým představám, proto jsme u nás v kraji hledali mnohem širší shodu. To se ostatně projevilo již na jednání ustavujícího krajského zastupitelstva. Nejsem dobrodruh, který půjde na jednání s nejistou podporou. Uvidíme, jak budou tyto koalice úspěšné.

Z vedení Pardubického kraje, konkrétně z jeho rady, úplně vypadl náměstek hejtmana Jan Tichý, který byl dvojkou kandidátky vaší strany. Proč k tomu došlo, jaké byly konkrétní důvody?

Opakovaně jsem v médiích sděloval představy o základních parametrech, které by měli splňovat jednotliví radní. Je to pracovitost, spolehlivost a komunikativnost. Musím říci, že nejdůležitějším důvodem byla zpackaná optimalizace v dopravě. Zajisté bohulibé záměry se bohužel nepodařilo naplnit a zvláště v autobusové dopravě došlo k velkému nárůstu nákladů oproti starým jízdním řádům, které jsou na hraně únosnosti pro rozpočet kraje. Každý se zodpovídá ze své činnosti, politická odpovědnost musela být pojmenována, stejně jako manažerská v případě odvolání ředitele organizátora dopravy (společnosti OREDO – pozn. redakce).

Komunisty jste při sestavování krajské vlády poslali na místo jakési, dovolte mi ten výraz, spolupracující opozice. Nezískali příliš mnoho za spolupráci při ustavujícím zastupitelstvu a volbě rady?

Museli jsme vycházet z nového složení zastupitelstva. Ať se to komukoliv líbí nebo nelíbí, tak KSČM je v krajském zastupitelstvu druhou nejsilnější stranou. Rozhodně nehodlám zastupitele této strany izolovat a respektuji výsledek voleb. Budu proto s nimi spolupracovat stejně jako s ostatními stranami. Neznám pojem koalice versus opozice, znám pouze řešení v oblasti školství, zdravotnictví, dopravy, sociálních věcí a evropských fondů. Všechna tato témata vyžadují věcný, nikoliv politický přístup.

Jedním z prvních kroků nového vedení bylo odvolání jednatele Oredo, organizátora dopravy, Vladimíra Záleského. Vy to s tím slibem překopání dopravní obslužnosti myslíte asi opravdu vážně…

O této problematice jsem mimořádně informován a v průběhu volební kampaně mě velmi trápila. S náměstkem Duškem jsme se domluvili, že je nutné situaci rychle řešit. Své kroky jsem avizoval již v průběhu podzimních měsíců. Vyjádření v televizi nebyla pouze prázdným slibem, ale vše jsem myslel naprosto vážně.

Jak velké změny v regionální veřejné dopravě mohou obyvatelé kraje čekat?

Je patrné, že se musí zlepšit komunikace se starosty obcí a veřejností a zohledňovat opodstatněné připomínky. Je třeba obnovit přirozenou dopravní spádovost tam, kde byla narušena. Objednávka dopravy bude odpovídat potřebám obyvatelstva. Kraj nebude platit prázdné spoje. Lidé se musí dostat včas do zaměstnání, školy či k lékaři.

Chystáte i jiné personální změny? Například v rámci úřednického aparátu kraje nebo ve vedení příspěvkových organizací.

Práce hejtmana není o výměnách úředníků, ale aparát si musí zvyknout na nový styl práce a požadavky samosprávy. Zaměstnanci v krajských organizacích nebo úředníci musí být loajální a především odborně zdatní. Myslím, že většina aparátu tyto požadavky naštěstí splňuje.

Před krajskými volbami většina kandidujících hovořila také o nutnosti zlepšit komunikaci mezi krajskou samosprávou a vedením krajského města. Už jste v této věci udělal nějaké kroky?

S paní primátorkou a jejími náměstky mám korektní vztahy. Vím, že spolupráce mezi krajem a městem nebyla nikdy v minulosti ideální, protože se může zdát, že jsou v Pardubicích dva kohouti na jednom smetišti. V mnoha ohledech budeme však schopni táhnout za jeden provaz.

Stal jste se nejmladším hejtmanem v historii krajů. Jak se tím změnil váš život?

Nebudu říkat, že se můj život nezměnil, ale snažím se, aby mé nejbližší okolí tyto změny nepocítilo. Mám kamarády, které jsem doposud měl a řadu návyků nechci také příliš měnit. Politické funkce jsou pomíjivé, proto je třeba se z toho nezbláznit. Výkon funkce je zaměstnání jako každé jiné, možná akorát časově náročnější.

Váš předchůdce v čele Pardubického kraje Radko Martínek byl poměrně hodně aktivní v rámci Asociace krajů ČR, v její radě dokonce zastával post prvního místopředsedy. Budete usilovat o totéž?

Z pozice nejvyššího zástupce Pardubického kraje samozřejmě aktivní budu, ale o nějaké funkce se nehodlám ucházet. Všeho moc škodí.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 16 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

BLV Paparazzi 2.jpg