Dnes má svátek Oto , zítra slaví Jaroslav .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

DSC_1016_web+.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
BOSS HOKEJE ŠMIDBERSKÝ: PLAY OFF MUSÍ BÝT

a v únoru mi to omlátíte o hlavu

_MES6336Šéf pardubického hokeje tvrdí, že příští sezóna, na kterou se hokejisté už připravují bude rozhodně lepší, než ta uplynulá. Jak si může být tak jistý? Co bylo příčinou letošního sportovního krachu pardubických hokejistů? A jak se narodily finanční potíže klubu? Na tyto otázky odpověděl Bulváru Roman Šmidberský, který se nedávno postavil do čela představenstva hokejového klubu.

S dvoumetrovým věčně se usmívajícím Romanem Šmidberským děláme rozhovor rok co rok. Letos jsme si ho naplánovali na 20. března. Pak do toho šéfovi pardubického hokeje něco přišlo a tak jsme si volali a volali a volali. Nakonec jsme se potkali až těsně před prázdninami. A možná je to tak lepší – od konce hokejové sezóny se toho hodně stalo a námětů k povídání tak bylo víc než jenom rozbor letošního neúspěchu. Nyní vám nabízíme první část rozhovoru, pokračování přineseme v červencovém vydání Bulváru.

Úvodní otázka bude jednoduchá, zhruba rok jsme se neviděli – jak se máte?

Pracovně.

 

Pracovně dobře nebo špatně?

Pracovně těžce.

 

Pracovně těžce, to je tedy vaše hodnocení uplynulého roku?

Asi by se to tak dalo říct.

 

Jak tedy ten rok hodnotíte?

Myslíte z hlediska hokeje?

 

Ne, celkově, neúspěch hokejový sezóny mohlo třeba vyvážit to, že se dětem daří ve škole, co já vím…

To shodou okolností tak je. Když se podívám na ten hokej, tak sezónu nelze hodnotit jinak než neúspěšně. To je jednoduchý závěr.

 

Dobrá, rovnou jste zamířil do hokeje. Je jasný, že sezóna byla špatná, tedy sportovně, ale pokud vím, tak jste někde říkal, že z hlediska vývoje klubu jako obchodní společnosti až tak špatná nebyla… Řekl jste, že z období one man show, kdy, pokud by se zabil generální manažer, polovina lidí by nevěděla, kde je zimák, se dostáváte do období standardně fungující obchodní společnosti. Změnilo se něco poté, co se začal řešit dluh klubu za pronájem haly?

Řekl bych to tak, že tak jak byla nepovedená sezóna sportovně, tak byla nepovedená i ekonomicky, kdy za tou ekonomickou stránkou stojí jednoznačně naše chyby.

 

Co bylo špatně?

Po sportovní stránce to byl takovej zvláštní mix. A nechci, aby to znělo jako výmluva, je to můj pohled vzniklý tím, že jsem se k té sezóně několikrát vracel, abych zjistil, kde jsme udělali chybu.

Fakt, že klub, který vyhraje mistra, to má v následující sezóně těžký, to už je víceméně pravidlem. Ať to je jak chce, tak sportovní úspěch je podmíněný disciplínou a pravidlama toho A-mužstva. Samozřejmě, že se disciplína hůř nastavuje a udržuje po tom, co si jako trenér dáte pětatřicet panáků s hráčema. To vůbec není negativní hodnocení Pavla Hynka, to by nebylo fér. Druhá podstatná věc byl odchod Koukiho a Koláře. Mysleli jsme, že je nahradíme Brendlem a Beechem. Jedna věc je herní náhrada, druhá je náhrada osobnosti v kabině, do který vyrostl Kouki. Mysleli jsme, kdo by to mohl být a nechali jsme tomu volný průběh, ale tenhle proces narušila NHL, protože k nám přišli kluci, který jsou hvězdy v NHL a v ten moment bylo nemožný, aby vedle těchhle kluků nějaká osobnost přirozeně vyrostla. Je těžký postavit se vedle Hemskýho a říct mu – takhle to nemůžeme hrát. Namíchal se zvláštní koktejl, kterej způsobil ten sportovní průšvih.

 

Do toho trenéři…

Teď to chci říct. Přišel Trličík, o kterým jsem dodneška přesvědčen, že je dobrej trenér, ale není prostě řešením přivést trenéra z klubu, který má problémy. No a pak se tahalo za záchrannou brzdu a přišel Miloš Říha. Bylo pozitivní, že se podařilo vyhnout play out, jehož systém je z mýho pohledu šílený. Ale jako propadák musíme hodnotit to, že nepřejdeme přes Kladno v předkole.

 

Vy jste chtěli, aby tady Miloš Říha zůstal, na čem to ztroskotalo? Na větší gáži v Rusku?

Myslím, že to bylo o tom, že Miloš má představu jít do Ruska. Ale co se týče toho jeho nástupu v lednu, kdy je potřeba říct, že tu fronta trenérů nestála, a on se projevil jako patriot a přišel, to vnímám velmi pozitivně.

 

Před pěti lety, kdy jste kupoval většinu z klubu, jste tvrdil, že do tří let bude titul. Nevěřil jsem vám to, po pěti letech máte tituly dva. Nedávno jsem četl vaše tvrzení, že příští sezóna bude rozhodně úspěšnější…

…to nebude takový umění.

 

Je pravda, že to až takový umění nebude, ale kde berete tu jistotu? Z čeho vychází, z toho, že překonat letošek jde celkem lehce, z toho, že máte Sýkoru a Veneru nebo jsou tam ještě nějaké trumfy?

Je to o tom, že hokej je jako každý jiný podnikání a není to o tom, že byste měl v rukávu trumfy nebo smlouvy s Ovečkinem. Je to o každodenní práci a o poučení z chyb, které se udělaly. Chyby, které vedly ke sportovnímu neúspěchu, jsme tady pojmenovali a my je prostě nesmíme zopakovat znovu. Nevymyslím nic speciálního, žádnej zázrak nevymyslíte.

 

Ano, vezmeme-li pojmenované chyby, tak pomistrovskou kocovinu nemáte, jako vůdce týmu přišel Sýkora a pokud Venera něco nezmrví, tak smlouva je na dva roky…

Co se týče trenéra, dostali jsme jednoho z nejlepších ternérů, které tady máme. Když se podíváte na jeho „sívíčko“, je to velkej předpoklad k tomu, že by neměl bejt průšvih. Je to zkušenej trenér, má výsledky a určitě patří k top trenérům tady v republice.

 

Jaký je tedy cíl sezóny, co budete považovat za úspěch?

Cíl je jasnej, a to je přímý play off. To odpovídá rozpočtu, tradici, složení mužstva, tam bysme měli být. To, jestli je sezóna úspěšná, se láme postupem ze čtvrtfinále.

 

Čili, semifinále je úspěch, play off musí bejt?

Ano. Já už vidím ten váš titulek „Play off musí být“ a pak mi to tady v únoru omlátíte o hlavu…

 

Extraliga v Hradci, je to dobře nebo špatně?

Na to není jednoznačná odpověď. Má to svoje jednoznačný mínusy, třeba to, že jsme měli spoustu lidí, který nám jezdili na hokej z Hradce, samozřejmě i část našich partnerů je z toho kraje. Uvidíme, jaký to bude mít dopad. Pozitivní to bude jednoznačně pro fanouška, protože tady budou dvě derby, které nemají obdoby, to bude paráda.

Zajímavá věc z mého pohledu je přístup Hradce k tomu, jak chce nebo nechce mít hokej, absolutně přitom nerozumím pohledu radnice v Českých Budějovicích, kde je hokej nějakých devadesát let a oni ten sport nechají odejít. To, i když jsme měli tady s radnicí v minulosti různé diskuze, si troufnu říct, že by tady radnice nikdy nedovolila.

Druhá otázka k diskuzi je přístup Hradce. My dneska máme záporný saldo ve vztahu klub – město a vidíme, že Mountfield dostane z ruky devatenáct milionů korun roční příspěvek garantovanej na několik let dopředu. My jsme řádově desítky milionů korun na startovní čáře pozadu. Nám to nevyváží ani druhý generální partner. Jsme nejzatíženější klub v extralize, to se musí někde projevit.

 

A jsme u peněz. Jak je na tom teď klub z ekonomického hlediska?

Teď řeší průšvihy, na který se zadělalo v minulý sezóně. Podstatná část se teď vyřešila dohodou s městem a nyní je to o každodenní práci dostat klub tam, kde byl.

 

Za koho vzniknul ten průšvih? To je záležitost teď uplynulé sezóny?

Ano.

 

Chtěl bych si v tom udělat jasno. Není to teda věc, která by šla za Kusým (loni odvolaný generální manažer – pozn. red.), že Kusý nasekal nějaký dluhy a Šmidberskej ho vyhodil, protože byl v klubu bordel a klub by měl ještě z toho teď ekonomický problémy…

Částečně ano, nicméně ekonomický neúspěch uplynulé sezóny je daný následujícíma věcma – první sportovním neúspěchem, druhý jsou náklady spojený s fungováním hráčů z NHL a chyby v ekonomickým řízení. To jsou tři jasný důvody toho, proč je na konci klub ve ztrátě.

(pokračování rozhovoru v červencovém vydání Bulváru)


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 15 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

BLV Paparazzi 2.jpg