Dnes má svátek Rostislav , zítra slaví Marcela .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

kočka2.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
Oblíbená kavárna Bajer - KONEC?

Bajer_fotoSpacilPardubice budou mít zrekonstruovanou třídu Míru, reálně ale hrozí nebezpečí, že na ní nenajdou oblíbené podniky. Zdejší živnostníky, kterým velkou ekonomickou ránu dalo postavení AFI Paláce, teď může dorazil právě oprava třídy Míru a s ní spojený razantní odliv zákazníků. „Jaká je pravděpodobnost, že tady moje kavárna za rok nebo za dva bude? Pokud se situace výrazně nezmění, tak to vidím maximálně padesát na padesát,“ říká Milan Bajer, majitel oblíbené kavárny. Dopustí to vedení města? Dokáže radnice udržet na centrálním bulváru tradiční  provozovny nebo na rekonstruované třídě Míru budou jenom herny a bistra?

Z třídy Míru se kvůli rekonstrukci stalo jedno velké staveniště. Lomozí tady stavební stroje, v době sucha je ve vzduchu hromada prachu, po dešti se vše změní v bahniště. Kdo nemusí, toho sem nic neláká. A koho sem nic neláká, ten sem nejde. Zdejší obchodníci odhadují odliv zákazníků na šedesát až osmdesát procent. Počítaje už od tak ne úplně ideálního stavu, do kterého je přivedlo zprovoznění velkého obchodního centra. Kdo není ve vlastním, toho vedle nákladů na energie či zaměstnance, dusí ne právě malý nájem. Už zmíněný Bajer platí pořádnou pálku, kterou veřejně nechce konkretizovat. „Je to v řádu desítek tisíc korun měsíčně,“ říká Bajer a my dodáváme, že těch desítek není právě málo.

SLEVY AŽ POD TLAKEM

Městské domy na třídě Míru spravuje radnice prostřednictvím své akciovky – Rozvojového fondu. V zájmu objektivity uveďme, že zdejší živnostníci dostali už v době rekonstrukce Pasáže slevu z nájmu ve výši deseti procent. Ovšem před rekonstrukcí třídy Míru za nimi s ničím podobným nikdo nepřišel. Až když se živnostníci začali proti „vysokým nájmům na staveništi“ bouřit, dostali po jednáních slevu, která ve výsledku znamená, že jsou na polovičním nájemném. Ani to ale, zdá se, situaci příliš neřeší. „V době, kdy u nás není ani noha, tak je provozování kavárny ekonomická sebevražda. Vůbec utáhnout provozní náklady, k tomu ještě nájemné v desítkách tisíc korun. Kavárnu už několik měsíců dotuji a abych pravdu řekl, tak vůbec nevím, jak to dopadne. Je mi z toho smutno…,“ krčí rameny Bajer.

CO NA TO RADNICE?

Setrváme-li u příkladu Bajera, ten za dobu, po kterou na třídě Míru funguje, zaplatil na nájemném přibližně dvacet milionů korun. Za to už by byl hodně slušný vlastní dům. Jemu ovšem hrozí, že sbalí fidlátka, zamkne „krám“ a odejde. Podobně jako to třeba udělala zdejší tradiční prodejna tradiční značky obuvi. Dopustí město další odliv? „Lidi, jako je kavárník Bajer, ke třídě Míru patří a jestliže teď je v nějakých problémech, tak se domnívám, že by Rozvojový fond měl hledat cestu, jak z této situace vyjít tak, aby třídu Míru nemuseli opustit,“ tvrdí náměstek primátorky Michal Koláček. Podle jeho slov prý už fond našel řešení, jak se s živnostníky na třídě Míru domluvit. „Musí se zohlednit to, že za těch dvacet let třeba právě pan Bajer zaplatil, alespoň podle mých informací, na nájmu skoro dvacet milionů korun, tak to není jen tak někdo, komu se při problémech dá chovat tak, že se řekne, teď už nás nezajímáš, bež si najít kavárnu jinde. Mělo by se k tomu přistupovat citlivě i vzhledem k dlouhodobosti nájmů,“ myslí si Koláček.

TRADIČNÍ BY MĚLO ZŮSTAT

Situace je ovšem pro jakákoliv jednání složitá. Domy jsou sice města, to je ale vložilo do majetku Rozvojového fondu, který je ovšem akciovkou stoprocentně vlastněnou městem. Fond proto může tvrdit, že se musí chovat jako správný hospodář a město přitom může říkat, že je všechno v kompetenci fondu. „My jako město tam máme jenom dvě provozovny, ten dům, kde je pekárna Hrubý a pak ve Sladkovského dům, ve kterém je Kutil. Ostatní provozovny, myslím, že jich je dvacet nebo jednadvacet, je v domech, které má fond,“ říká další náměstek primátorky Jindřich Tauber, který zároveň přiznává, že je tohle tvrzení poněkud alibistické. Tauber se shoduje se svým kolegou Koláčkem v tom, že město má zájem na tom, aby na třídě Míru zůstaly tradiční a dlouhodobě tady působící provozovny. „Nemám zatím náznaky toho, že by někdo z těchto živnostníků chtěl skončit, spíš byla snaha o snížení nájmů a většina z provozovatelů chce na třídě Míru pokračovat. Pokud by nastala taková situace, určitě tady nebude nikdo, kdo by práskal do stolu a říkal, musíte teď hned odejít, když neplatíte, s těmi živnostníky se o situaci budeme bavit, třeba o splátkových kalendářích nebo i dalších úlevách, uvidíme...,“ slibuje Tauber.

EXISTUJE VŮBEC ŘEŠENÍ?

I když náměstek Tauber tvrdí, že nemá náznaky konce některých živnostníků z třídy Míru, situace může být brzy opravdu krizová. „Vedle nájmu jsou náklady nějakých sto dvacet sto padesát tisíc korun, myslím tím mzdy, energie, účetní, uklízečku, sociální a zdravotní pojištění…,“ vypočítává Bajer. „Už teď v kavárně skoro nikdo není, během prázdnin tam bude úplně prázdno. Kde mám vydělat jenom na tyhle náklady? A k tomu ještě na nájem.“ I když se padesátiprocentní sleva na nájmu zdá dobrá, podle Bajera na veškeré náklady za současné situace nelze vydělat. Co když fond další slevy nedá a městský vliv nebude tak velký, aby ho k tomu dotlačil? Nemůže radnice živnostníkům, na jejichž přežití bude mít zájem, pomoct například dotací? „Mám hodně velkou představivost, dokážu si představit leccos… Je to hodně nestandardní, ale i tuhle variantu bych si dokázal představit, byť by byla hodně složitá na projednání a muselo by o ní asi rozhodovat zastupitelstvo,“ odpovídá náměstek Koláček. „Oni (fond – pozn. red.) by se měli chovat s péčí řádného hospodáře a to neznamená jen vybírat co nejvyšší nájemné, ale také udržet si nájemce. Můžete vybírat vysoké nájemné, ale pokud vám nájmník, podotýkám dobrý nájemník, odejde, tak je to ztráta. A dobrého nájemníka by si fond měl držet téměř za každou cenu.

JAK TO DOPADNE?

Oba náměstci primátorky, se kterými Bulvár mluvil, tvrdí, že podle zpráv z fondu se řešení a domluva s živnostníky z třídy Míru, kteří mají problémy, určitě najde. „Včera jsem o tom mluvil a myslím, že se domluva najde,“ říká Tauber. „Různých drogerií je na třídě Míru plno, ale kavárna tohoto typu je tam jediná a pokud by právě Bajer měl skončit, tak by mě to hrozně mrzelo,“ dodává Koláček. „Prostě to patří k Pardubicím.

Chtěl bych na třídě Míru vydržet, samozřejmě. A jak moc věřím tomu, že současný stav přežiju? Tak padesát na padesát…,“ odhaduje kavárník Bajer.

Miloš Spáčil


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 9 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

hasici-v-knihovne.jpg