Dnes má svátek Valérie , zítra slaví Rostislav .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

DSC_0914_web.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
KDO OVLÁDNE RADNICI?

otvirak-2
Ještě pár dní zbývá do rozhodujícího volebního boje, ve kterém my voliči budeme rozhodovat, kdo bude Pardubicím vládnout. Největší tlačenice samozřejmě panuje na velkou radnici, kam budeme vybírat z celkem 645 kandidátů na kandidátkách sedmnácti politických uskupení. Volit ovšem budeme i do zastupitelstev celkem osmi městských obvodů, tam budeme mít na výběr, podle toho, kde žijeme, od nějakých sto dvaceti do sto osmdesáti kandidátů.

Hitem posledních volebních klání je jednoznačně křížkování, takže lídři kandidátek smějící se na nás s bilboardů mohou za svým úsměvem skrývat obavy z toho, že je kvůli (nebo díky) křížkování jejich kolegové přeskáčou. Vzpomeňte na několikeré předchozí volby, kdy lídr zůstal „smutně sedět“, zatímco poslední na kandidátce nevěřícně zíral na to, jak získal mandát.

Tvrdí se, přinejmenším v české kotlině, že šťastným číslem je sedmička. Bulvár proto „obešel lídry“, s nimiž rozhovory čtete dnes a denně a jejichž obličeje vídáte denně na bilboardech a oslovil právě sedmičky všech sedmnácti kandidátek. A všem sedmičkám položil sedm stejných jednoduchých otázek.

Jaké jsou „šťastné sedmičky“ politických uskupení kandidujících na pardubickou radnici? Co si myslí? Jaké mají názory? A budou sedmičky pro svoje partaje letos šťastné?

Sedmička je spojená se štěstím a toho budou kandidáti potřebovat 10. a 11. října vrchovatě. Jestli ho přinesou jejich sedmičky, to se uvidí, v každém případě na těchto pozicích najdeme zajímavá jména. Letem světem si je představme:

Pardubáci nasadili na sedmém místě čtyřiapadesátiletého provozovatele klubu Ponorka Lumíra Sokola, za hnutí Úsvit jde do voleb jako sedmička systémový analytik Jakub Korel, který se narodil ve znamení lva před devětadvaceti lety.

Sdružení pro Pardubice má jako kandidáta číslo sedm starostu pátého městského obvodu, třiapadesátiletého Jiřího Hájka. Osmašedesátiletý lékař Bedřich Petráň, ten jako sedmička zastupuje Svobodné. Pan doktor nám ovšem přes původní příslib odpovědi nedodal…

Komunistickou sedmičkou je sedmatřicetiletý Roman Hramat, na kandidátce Strany zelených toto místo zaujala státní zaměstnankyně Dana Soukupová.

Známým jménem regionální politiky uplynulých let je Jan Linhart, dvaašedesátiletý poradce hájící barvy uskupení Patrioti Pardubic. Pozvednout poněkud povadlý prapor Občanské demokratické strany bude pomáhat dvaačtyřicetiletý nezávislý finanční a majetkový poradce a místostarosta polabinské dvojky Milan Drahoš.

Další, a bohužel poslední, ženou mezi šťastnými sedmičkami je představitelka hnutí ANO 2011, třiapadesátiletá pracovnice České abilympijské asociace Ivana Dolečková. Za Nezávislé jde na sedmé pozici do voleb osmapadesátiletý Petr Janovský, dealer motocyklů Indian a Viktory.

TOP 09 a nezávislí posílají do voleb na sedmém místě profesora Ladislava Koudelku, který ovšem odpovědi na naše dotazy neposlal. Omluvou mu budiž zahraniční cesta a v den uzávěrky celodenní přednášení na univerzitě. Sociální demokraté mají svojí šťastnou sedmičku v dosavadním nejmladším městském zastupiteli, třicetiletém mluvčím Pardubického kraje Jakubu Rychteckém.

Koalice pro Pardubice má na sedmé pozici pětapadesátiletého ekonoma, otce pěti dětí Josefa Bednáře. Nové hnutí Naše Pardubice se do zastupitelstva bude snažit protlačit devětadvacetiletý památkář Jakub Jaroš.

Zemanovci na čísle sedm vsadili na dvaapadesátiletého podnikatele v oboru průmyslu a stavebnictví Ladislava Kováče. Další nové uskupení Pardubice pro lidi zastupuje v našem výčtu starosta sedmého (další sedmička) obvodu, padesátiletý veterinář Vítězslav Čapek a konečně Domov obsadil sedmou pozici kandidátky devětačtyřicetiletým stavebním technikem Martinem Skálou.

ŠPATNÁ PRIMÁTORKA

Odpovědi sedmiček najdete v přehledné tabulce, ve které se dají najít zajímavé věci… Současné primátorce Pardubic Štěpánce Fraňkové se určitě nebude líbit fakt, že z patnácti sedmiček ji za dobrou šéfku radnice považují tři lidé (!). Byť třeba kandidát ČSSD Jakub Rychtecký své NE neřekl zcela natvrdo, z jeho odpovědi jasně vyplývá: „Gentlemani se mají o dámách vyjadřovat jen kladně, hodnocení tedy ponechám na občanech města.“ Na druhou stranu, ani ti, kteří si myslí, že je dobrou primátorkou, ji netleskají bez výhrad. „Podle mého názoru nemá manažerskou schopnost vést a motivovat, měla by spíše dávat vize, kam město směřovat, než se zahrabávat v žabomyších sporech,“ dodal starosta pětky Jiří Hájek. Milan Drahoš z ODS k primátorce poznamenává: „Slušelo by ji více diplomacie v jednání v rámci koalice i s opozicí.

TŘÍDA MÍRU SE NELÍBÍ

Zajímal nás pochopitelně názor sedmiček na jeden z největších a nejviditelnějších projektů posledních let – třídu Míru. Z patnácti, kteří odpovídali, si jen dva myslí, že se tenhle projekt povedl. Líbí se Josefu Bednářovi z Koalice pro Pardubice: „Rekonstrukce je nezbytná, odkládání bylo nejhorším řešením. Ponechání MHD nebylo správné, nicméně dříve či později bude třída Míru výhradně pěší zónou.“ Drtivě ale převažuje názor, že projekt povedený není. „Jsem profesí stavař a spousta věcí se mě nelíbí, jako třeba stále diskutované sloupy a způsob kladení dlažby,“ říká Martin Skála, sedmička Domova. Památkář Jakub Jaroš z Naše Pardubice dodává: „Už podoba vybraného projektu není šťastná a samotný způsob realizace mně v mém názoru jen utvrzuje.

MLÝNY KOUPIT

Kdyby se město řídilo názorem sedmiček, koupilo by objekt Automatických mlýnů. Poměr „hlasování“ je 12 pro, 3 proti. Zároveň ale ti, kteří říkají, že by se historický objekt měl stát městským majetkem, dodávají – za rozumnou cenu. „Ale pozor, aby nedopadly jako Grand,“ doplňuje svou souhlasnou odpověď Petr Janovský z Nezávislých. Koupit budovu nedoporučuje třeba Jakub Korel z Úsvitu: „Město má spoustu nevyužitých objektů, které chátrají. Chybí jasná koncepce jejich využití a financování. Kdyby tomu tak zde nebylo, tak odpovídám ano.

DOHADY O STOŽÁR

Měl by na třídě Míru stát stožár „s fuseklí“ jako připomínka, že jsme kolébkou aviatiky? Kdyby hlasovaly sedmičky, bylo by to o fous, ovšem stožár by nestál. Zatímco třeba Dana Soukupová ze Strany zelených ho považuje za „neotřelý symbol připomínající průkopnické činy našeho rodáka“, Lumír Sokol, sedmička Pardubáků je proti stožáru. „Přikláním se k tradiční formě památníku, tedy k sochařskému dílu.

OBVODY MAJÍ ZŮSTAT

Pokud bychom křížkováním zvolili do čela Pardubic výhradně a pouze šťastnou sedmičku, městské obvody by určitě nemusely čelit referendovým pokusům o zrušení. Čtrnáct pro zachování, jen Lumír Sokol z Pardubáků pro zrušení. „Rušit něco, co funguje, je hloupost,“ říká Petr Janovský, kandidát Nezávislých. Většina ale zároveň dodává, že je nutné fungování obvodů revidovat. „Je nutné provést určitou reorganizaci vedoucí k úsporám,“ tvrdí Ladislav Kováč ze Zemanovců.

LETIŠTĚ A „PARTYZÁN“

U otázky na rozšíření pardubického letiště se nemusíme vůbec zastavovat, snad jen Hradečák by na tuto otázku odpověděl záporně, takže budou-li sedmičky v zastupitelstvu a bude-li se hlasovat o rozšíření pardubického letiště, jejich ruce letí vzůru.

Naše poslední otázka směřovala na sochu rudoarmějce v Tyršových sadech. Má tam zůstat? Má zmizet? Většina sedmiček je vůči chlapíkovi se zbraní v ruce tolerantní. „Památníky by měly zůstávat tam, kde byly postaveny“ vysvětluje svůj postoj Roman Harmat z KSČM. „Jde o součást naší historie,“ doplňuje Milan Drahoš z ODS a se setrváním rudoarmějce v parku souhlasí i Jiří Hájek z SPP: „Ideologie a demagogie komunismu mi vadí, ale on ať si klidně stojí tam, kde je.“ Bezdomovce by z rudoarmějce udělal Lumír Sokol z Pardubáků a Dana Soukupová ze Strany zelených. „Pro mě ten památník není jen připomínkou osvobození, ale i časů totality, které po boku rudého bratra následovaly. Se vší úctou nejen k rudoarmějcům, ale i k českému národu, toto do Pardubic dnes již nepatří,“ tvrdí Dana Soukupová.

CO VY NA TO?

Názory politických lídrů znáte, teď jsme vám pomohli zorientovat se i o patro níž. Je to pro vaše rozhodnování důležité? Budete křížkovat, protože je pro vás některá sedmička šťastná? Uvidíte, Bulvár to nechá na vás. Rozhodně je ale důležité vůbec k volbám přijít a ať už budete volit kohokoliv, podílet se svým hlasem na budoucnosti Pardubic. Pokud možno budoucnosti dobré… Miloš Spáčil, Filip Appl a redakce


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 11 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

krychlic.jpg