Dnes má svátek Marcela , zítra slaví Alexandra .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

DSC_0860_web.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
Východočeský Elton John je zámeckým pánem

nathaniel_-_z_jeho_fbŽít jako na zámku. Takový sen si nyní plní šansonový zpěvák Nathaniel Filip. Český Elton John má ale k vysněnému cíli ještě daleko. Koupil rozpadlou vilu ve Starých Ždánicích - takzvaný zámeček – a chce mu vrátit původní podobu, vytvořit tam místo pro kulturní setkávání.

 

 

Nathaniel Filip není vaše rodné jméno. Jak se toto umělecké jméno vlastně zrodilo?

Moje jméno se vyvíjí jako život sám, takže si postupně přidávám nějakou změnu, vychází to zhruba každých deset let. Současná podoba je Gabriel Max Nathaniel Aron Filip. Vždy si najdu význam slov, jsou většinou z hebrejštiny.

Proč jste se rozhodl koupit zámeček ve Starých Ždánicích?

Už od mala bylo mým velkým snem vlastnit nějaký rozumně velký zámek. Historické budovy prostě miluji. V posledních letech jsem jich několik, které byly na prodej, navštívil. Většina byla ale v jižních nebo severních Čechách, tak daleko jsem ale dojíždět nechtěl, tak jsem to vzdal. Ve východních Čechách těch zámečků přeci jen tolik není nebo alespoň nejsou na prodej. Proto, když jsem projížděl Starými Ždánicemi, které jsou pouze pět kilometrů od mých rodných Opatovic, a viděl, že je tato krásná mlynářská vila na prodej, bylo jasno. Mimo to můj rod žil několik staletí ve Ždánicích a vedlejších Podůlšanech a Rohoznici. Proto mám tak trochu pocit, že se vracím domů.

Kolik stojí takový zámeček a na kolik vás vyjde rekonstrukce?

Takovýchto objektů je u nás na prodej docela hodně, většina ale v zapadlých koutech, nebo úplně zdevastované. Což zájemce často odradí a cenu snižuje. Ždánický zámeček však stojí nedaleko dálnice na Prahu a kousek od Pardubic a Hradce Králové a jeho stav také není úplně nejhorší. Původní cena byla téměř dva a půl milionu, ale podařilo se mi ji usmlouvat na polovinu, na milión sto tisíc, z čehož jsem měl samozřejmě radost. Rekonstrukce takovýchto objektů je vždy vyšší než samotná pořizovací cena. Tento zámeček spolkne jen pět milionů korun na generálních opravách, aby nepokračovalo jeho chátrání. Je to prostě závazek na celý život a člověk musí být nadšenec.

Bude mít původní podobu?

Podařilo se mi shromáždit informace o jeho historii i některé dobové fotografie a pohlednice, rád bych tedy, aby budova získala zpět svůj vzhled kolem roku 1860, kdy byla vystavěna. Plánuji i obnovit zbourané dekorativní části domu a parkově upravenou zahradu. I interiér domu, včetně materiálů a vybavení, by měl odpovídat své době.

Co s ním máte v plánu?

Vzhledem k tomu, že žiji skutečně nedaleko a není proto potřeba mít zámeček k celoročnímu bydlení, rád bych jej otevřel široké veřejnosti a pořádal zde různé kulturní akce, ať už koncerty, výstavy, nebo jen přátelská setkávání různých spolků a organizací.

Kdy se můžeme těšit na první koncerty?

První koncert bude snad již tento podzim, lidé jsou zvědaví a rád bych jim ukázal, že to se záchranou myslím vážně. Jak se ale říká: ,,vše záleží na penězích". I na druhou otázku se dá odpovědět rčením: ,,stavba končí se smrtí stavitele", tudíž hotovo nebude zřejmě nikdy, takovýto objekt vyžaduje neustálou péči, i když už vypadá, že je vše hotovo. Ale relativně v dobrém stavu s reprezentativním vzhledem snad bude stát do pěti let.

Bude mít zámeček nějaký speciální název?

O tom samozřejmě přemýšlíme, ale to asi vyplyne z jeho budoucích možností. Možná ale zůstane u osvědčeného, jako Zámeček Staré Ždánice.

Pardubice nebo Hradec?

Přesto, že jsem dětství prožil v Hradci Králové, mám vřelejší vztah k Pardubicím. Podle mě mají zajímavější pernštejnskou historii i historické centrum.

 

Reportáž o českém Eltonovi a jeho novém panství jste mohli vidět na východočeské televizi V1, najdete ji i na webových stránkách www.v1tv.cz v sekci archiv.

Kateřina Dufková, reportérka TV V1

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 45 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

krychlic.jpg