Dnes má svátek Valérie , zítra slaví Rostislav .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

1238054_4787633027360_1158342721_n.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
BOJ O HEJMANA ZAČÍNÁ

predvoleb_debataDruhý říjnový víkend vypukne ve všech krajích velká bitva o to, kdo pro příští čtyři roky usedne v jejich vedení. V Pardubickém kraji jde do tohoto souboje rekordní počet dvaadvaceti politických subjektů. Horkými favority přitom jsou sociální demokraté, kteří kraji dosud vládnou, jejich koaliční partner Koalice pro Pardubický kraj a v krajích zatím nezastoupené hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO 2011. Kdo nakonec usedne do hejtmanského křesla? Bude to někdo z trojice Martin Netolický, Roman Línek, Jan Řehounek nebo je v cílové rovince volebního dostihu předežene černý kůň? A o co se vlastně hraje?

Pardubický kraj má ve své šestnáctileté historii už pátého hejtmana. Tím prvním se stal křesťanský demokrat Roman Línek, který stál v čele samosprávy mezi lety 2000 - 2004. Volební výsledek v roce 2004 ho odsunul z hejtmanské kanceláře do kanceláře 1. náměstka hejtmana, kde je dodnes. Rád by se ale vrátil.

Historicky druhé krajské volby vyhrála drtivě ODS vedená svým tehdejším krajským předsedou Michalem Rabasem. Tomu však po roce a půl v křesle hejtmana lékaři diagnostikovali závažnou chorobu, které oblíbený a kolegy respektovaný politik na podzim roku 2007 podlehl. Pomyslný štafetový kolík po něm v únoru následujícího roku převzal Ivo Toman, jehož strana však téhož roku při podzimních krajských volbách podlehla oranžové tsunami. Ta se přehnala celou zemí a dosud většinou občanskými demokraty ovládané kraje vložila do rukou sociálních demokratů. Novým hejtmanem Pardubického kraje se tak stal někdejší ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Ten svůj čtyřletý mandát v dalších volbách neobhajoval, na čele kandidátky ČSSD se v krajských volbách objevil jeho „korunní princ“ Martin Netolický, který vede Pardubický kraj dodnes.

HEJTMAN

V krajských volbách se hraje o hodně. Hejtman, který stojí v čele krajské samosprávy, je v případě Pardubického kraje jakýmsi zemským vládcem na území o rozloze 4,5 tisíce kilometrů čtverečných, kde žije přes půl milionu obyvatel. Řídí pětačtyřicetičlenné zastupitetelstvo, prostřednictvím kterého rozhoduje o směřování řady oblastí, které dnes a denně ovlivňují náš život. Pod sebou tak má krajské zdravotnictví, počínaje pěti krajskými nemocnicemi a konče zdravotnickou záchrannou službou. Stará se o dopravu, tedy obhospodařuje 3649 kilometrů krajských silnic. Nešéfuje ovšem jenom „asfaltu“, v rámci kompetencí kraje má na starosti také dopravní obslužnost, tedy objednávání autobusů a vlaků, aby se zmíněný půl milion lidí dostal do práce nebo do školy. Domovy důchodců, sociální centra nebo výchovné ústavy, i jejich nejvyšším šéfem je většinou hejtman. Kraj má totiž na starosti i oblast sociálních věcí, do které před rokem a půl nově přibylo i rozdělování peněz na sociální služby. Naslouchat hejtmanovým přáním musí i ředitelé středních škol a učilišť, neboť v oblasti školství je kraj zřizovatelem právě sítě středních škol. Ani to ale zdaleka není ještě všechno. Zapomenout nesmíme na oblast kultury a památkové péče, s trochou nadsázky by se dalo říct, že hejtman by mohl mít u sebe třeba klíče od pardubického zámku. Kompetence krajské rady, a tedy i hejtmana, sahají také do zemědělství, důležitá je role kraje také v oblasti sportu a vynechat rozhodně nemůžeme ani cestovní ruch. Když tohle všechno posčítáme, můžeme velmi zjednodušeně říct, že hejman „sedí“ na více než TŘÍMILIARDOVÉM ROČNÍM ROZPOČTU (pro rok 2016 je to cca 3,2 miliardy korun). To mimochodem nemůže říct prakticky ani žádný poslanec parlamentu nebo senátor...

OSOBNÍ PREBENDY

Funkce hejtmana samozřejmě nespočívá v sezení na trůnu, udělování audiencí a jemným mácháním zlatého žezla, kterým ukazuje, kam potečou peníze. Je to práce prakticky nikdy nekončící (hejtman je třeba také šéfem krajské bezpečnostní rady a tudíž v krizových situacích řídí složky záchranného systému), s minimem volných víkendů, kde se na píchačkách odpracované hodiny nepočítají.

Ovšem i ten, který dosáhne v Pardubickém kraji průměrné mzdy 23 926 Kč, může hejtmanovi jen tiše závidět. Sice patříme k menším regionům a tudíž i hejtmanský plat tady patří k nejnižším, i tak ale činí velmi slušných 81 110 Kč. Z toho už se dá vyžít a i na skromnější vánoční dárky či lastminutovou dovolenou ušetřit... Zatímco běžný občan si pro dopravu pořídí „lítačku“ nebo ze své mzdy podporuje saudskoarabské šejky, hejtman si díky nároku na limuzínu se šoférem nemusí se svými cestami lámat hlavu ani peněženku. Ovšem řidič, to je jen jeden z lidí, který je hejtmanovi k dispozici. Krajský úřad celkem zaměstnává necelé čtyři stovky lidí, kteří v rámci úřednické administrativy zpracovávají i politická rozhodnutí vedení kraje. Ke svému využití pak má hejtman sekretariát, který administruje jeho program a zařizuje všechno potřebné. Sympatické výhody má hejtman také při návštěvě nejrůznějších společenských, kulturních nebo sportovních podniků. Zmiňme namátkou krajskou lóži na dostihovém závodišti, v rámci sledování sportu dále třeba sky box na hokeji, chuť na kulturu může ukojit v lóži na Smetanově Litomyšli a pokračovat bychom mohli dál.

KDO JE VE HŘE?

V programu naší sesterské Východočeské televize V1 můžete v současné době sledovat medailonky všech hlavních hráčů, kteří se utkají o křeslo hejtmana. Vezměme si je pěkně po pořádku:

Martin Netolický - nejmladší hejtman nejen v historii Pardubického kraje, ale také v celé republice. Vystudovaný právník, původně vysokoškolský pedagog. Ten vede do voleb ČSSD, které vyhrál minulé krajské volby.

Roman Línek - historicky první hejtman Pardubického kraje, v minulosti také náměstek pardubického primátora, náměstek ministra pro místní rozvoj, svého času také druhý muž KDU-ČSL. Absolvent Stavební fakulty ČVUT vede kandidátku Koalice pro Pardubický kraj.

Jan Řehounek - jednačtyřicetiletý člen předsednictva hnutí ANO 2011, na jehož kandidátce se dostal před dvěma lety do vedení pardubické radnice, kde je náměstkem primátora. Na starosti tam má dotační politiku, projektový management, strategický plán a rozvoj města, veřejné zakázky a kapitálovou správu. Lídr kandidátky ANO.

Jan Foldyna - čerstvý šedesátník je členem Zastupitelstva Pardubického kraje od roku 2012, který v současné době pracuje jako místostarosta města Dašice. Před vstupem do politiky podnikal. Je krajským předsedou KSČM, jejíž kandidátku do bojů o hejtmanské křeslo vede.

Jiří Skalický - primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky pardubické krajské nemocnice a už druhé volební období poslanec parlamentu. Dvaašedesátiletý absolvent Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy je zároveň členem pardubického městského zastupitelstva a do krajských voleb vede TOP09.

Jaromír Dušek - současný náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost vede do krajských voleb uskupení Osobnosti Pardubického kraje. Je členem Strany práv občanů a blízkým přítelem prezidenta Miloše Zemana. Známý je ze svého působení v čele železničářských odborů, vystudovaný má obor marketing a management na dopravní fakultě současné Univerzity Pardubice.

Petr Bajer - jediný předseda celostátní strany, který v Pardubickém kraji usiluje o post hejtmana. Šéf Strany soukromníků České republiky, která jde v regionu do voleb společně s se Stranou svobodných občanů. V současné době pracuje jako místostarosta města Holice.

Michal Kortyš - čtyřiapadesátiletý držitel Ceny Města Litomyšle za rok 2002 v kategorii Podnikatel roku vede v krajských volbách kandidátku ODS. Dlouholetý (od roku 1998) zastupitel města Litomyšl, který město v letech 2006 - 2014 z pozice starosty řídil, je v současné době jeho místostarostou.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 10 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

hasici-v-knihovne.jpg