Dnes má svátek Marcela , zítra slaví Alexandra .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

DSC_1016_web+.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Febiofest v Pardubicích zahájí Pokot

febiofestCelkem dvacet jedna snímků slibuje letošní ročník regionálních ozvěn Febiofestu v Pardubicích. Od pondělí do čtvrtka se v pardubickém Cinestaru odehraje malá ochutnávka filmů, které zatím nejsou v kinech jinak k vidění. Jsou mezi nimi novinky jako Přes kosti mrtvých od Agnieszky Hollandové, který se z části natáčel na východě Čech a pardubickou přehlídku zahajuje.

Ihned po skončení letos již 24. ročníku pražské části Febiofestu se filmy rozlétly do regionů. Pardubická zastávka nabízí jednu z největších kolekcí, která je letos mimo Prahu k vidění. Mezi nejvíce očekávané premiéry letošního jara patří temný příběh Agnieszky Hollandové z česko-polského pohraničí Přes kosti mrtvých (Pokot). Film, který v Pardubicích i slavnostně zahajuje, vznikl na motivy knižního morálního thrilleru Olgy Tokarczukové Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých a na Berlinale 2017 získal Stříbrného medvěda - Cenu Alfreda Bauera. Hlavní postava Janina je excentrickou učitelkou angličtiny v důchodu a milovnicí zvířat. Žije v malé osadě, kde se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd. Hrůza a zděšení ze zločinů kontrastují s nezájmem místních o vyvražďování divokých zvířat v probíhající lovecké sezóně. Jednu z postav ztvárnil režisér a herec Miroslav Krobot, který opět nezapře svou pověst, že „hraje divný typy“. Projekce dramatu Přes kosti mrtvých začíná již v 17.30 v sále číslo 4.

V Pardubicích se letos hraje souběžně ve třech sálech a tak je třeba pečlivě vybírat. V úvodní šestici běží také  historická romance Loving, která okouzluje diváky i kritiky již od své premiéry na MFF v Cannes.  Ruth Neggaová i Joel Edgerton byli oba nominovaní na Zlaté glóby za herecké výkony v rolích mladého rasově smíšeného páru Mildred a Richarda Lovingových. Jejich manželství bylo v USA roku 1958 nezákonné a byli za ně odsouzeni do vězení. Jejich boj skončil až u tamního Nejvyššího soudu .

Nepříliš vhodné pro přivedení potomků na svět se jeví i dějiště dalšího festivalového kousku. Je jím totiž Antartktida. Režisér Luc Jacquet v pokračování divácky úspěšného přírodopisného dokumentu Putování tučňáků: Volání oceánu přináší fascinující pohled na každodenní život opeřených obyvatel nejchladnějšího kontinentu. Dospívající tučňák je sice pořád spíše střapatá šedá kulička, přesto ho čeká první velké dobrodružství. Tajemné volání láká na dalekou a nebezpečnou cestu, kterou pravidelně absolvují dospělí tučňáci císařští, aby zajistili přežití svého druhu.

Úterní večer je možno trávit také při trochu zvláštní večeři po italsku. Snímek Naprostí cizinci se pouští do řešení osudné otázky „Víš, s kým jíš?“ Odpovědi na ni rozbourají vztahy skupiny dlouholetých přátel, kteří se sešli na večeři. Začalo to jako nevinná hra: dát mobilní telefony na stůl a sdílet každou SMS i příchozí hovor. Kolik toho o sobě nesmíme vědět, abychom mohli zůstat přáteli, milenci, manželi, rodiči? Dynamická dramedie s hvězdným italským obsazením ukazuje, že i ti, které známe, mohou být naprostými cizinci. Z výběru cen, který film získal zmiňme Nejlepší scénář pro mezinárodní hraný film na Filmovém festivalu Tribeca 2016, může se pyšnit i dvěma Donatelovými Davidy za nejlepší film a nejlepší scénář.

Pozadu s oceněními nestojí ani válečné drama Ulička slávy, který získal na loňském udílení britských filmových cen BAFTA Cenu Johna Schlesingera za nejlepší režii. Oscarový režisér Ang Lee (Zkrocená hora, Pí a jeho život) použil poprvé v historii filmu techniku vysokofrekvenčního snímání, která mu umožnila zcela nově zachytit atmosféru války.  Více než o líčení bojů jde ale o pocity jejich účastníků i jejich okolí. Devatenáctiletý voják Billy Lynn přijíždí po vyhrané bitvě v Iráku na pár dní domů, aby se zúčastnil vítězné přehlídky. On i kamarádi z roty Bravo jsou v očích amerických civilistů hrdinové, vidí se tak ale i oni sami? 

První den pardubické přehlídky uzavírá minimalistická romance Doma je tady. Hannah žije s matkou, českou imigrantkou, a malým bratrem v bývalé olympijské vesničce v Innsbrucku. Jednou se vloupá do moderní vily, kde žije osamělý Max - a vloupává se tam zas a znova, zkoumá chladný domov cizího muže. Postupně se rozvine bezeslovná komunikace prostřednictvím předmětů, které zde oba přesouvají. Hudbu pro rakousko-český koprodukční film režisérky Terezy Kotykové  složila držitelka Oscara Markéta Irglová.

Ve středu uvede pardubická ozvěna Febiofestu například komedii o nástrahách dospívání Hořkých sedmnáct či poslední snímek srbského režiséra Emira Kusturici Na mléčné dráze.  Vrcholem pardubického Febiofestu bude už posedmé v historii speciální festivalová projekce na speciálním místě. Ta letošní bude ve čtvrtek poctou režisérskému umu Juraje Herze, který je zároveň předsedou mezinárodní poroty celého Febiofestu. Jeho Habermannův mlýn bude uveden na závěr pardubické přehlídky v unikátním prostředí Winternitzových Automatických mlýnů, které projektoval v roce 1909 architekt Josef Gočár jako svou úplně první pardubickou stavbu. A režisér Juraj Herz bude samozřejmě osobně přítomen.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 40 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

hasici-v-knihovne.jpg