Dnes má svátek Marcela , zítra slaví Alexandra .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

kocka.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
„Celá nabídka Sportovního parku Pardubice bude vynikající,“ říká o srpnové akci v parku Na Špici náměstek primátora Jakub Rychtecký

jr_1_of_63Pro sportovně založené Pardubáky i lidi ze širokého okolí je to rozhodně dobrá zpráva. V sobotu 12. srpna se v parku Na Špici pomyslně otevřou brány Sportovního parku Pardubice, který stejně jako jeho loňský předobraz, Olympijský park Pardubice, nabídne hromadu sportovišť, na kterých si budeme moci vyzkoušet nejrůznější sportovní odvětví. Velký podíl na úspěchu loňské akce i na jejím letošním pokračování má náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký.

 

Cesta k letošnímu srpnovému Sportovnímu parku Pardubice začala loňským Olympijským parkem Pardubice, který navštívilo neuvěřitelných 374 tisíc lidí. Co podle vás stálo za tak velkým úspěchem?

Myslím, že hlavním důvodem bylo to, že se podařilo postavit tým lidí, kteří do toho dali všechno. A ti lidé do toho dali všechno proto, že se cítí být Pardubáky a chtěli ukázat, že Pardubice jsou schopné takovou akci dobře připravit. Lví podíl na tom měl projektový manažer Pavel Stara, tým složený především z úředníků města, sportovní kluby a dobrovolníci. Nenajímali jsme žádné agentury, nepřebírali jsme slepě koncept zimního Olympijského parku na Letné a dělali jsme to po svém, pardubicky, pro dobré jméno Pardubic.

Druhým X faktorem byla podle mého lokalita. Nově zrekonstruovaný park Na Špici, který byl centrem dění, je blízko středu města, na soutoku dvou řek. Lidé to sem neměli tak daleko, jako třeba v případě jižních Čech na Lipno, přesto ale byli v přírodě. Přálo nám také počasí.

Třetí důležitou okolností, která byla naším know-how, kterou ocenil i předseda Českého olympijskému výboru, byl koncept postavený na dětech a táborech. Nešli jsme cestou velkých a drahých show, byť na zahajovacím ceremoniálu bylo téměř třicet tisíc lidí ale prezentací našich sportů a naší regionální kultury. Vydali jsme se cestou spolupráce se sportovními kluby, které mají v pardubicích kvalitní trenérské zázemí i velmi slušnou dotační podporu města a pochopily, že je to pro ně ideální způsob náboru. Těší mne přitom, že kluby k tomu přistoupily aktivně, a to se jim vrací, dnes hlásí, že mají plné kapacity.

Zajímavým prvkem byly hrací karty distribuované za zvýhodněnou cenu do škol a školek, ale i narvané příměstské tábory. V těchto principech budeme pokračovat i letos. Pokud se dnes vydáte do kina, tak za vstupenky, popcorn a nápoj dá otec se synem skoro pět stovek. V Olympijském parku Pardubice to bylo sedmnáct dní skvělého programu za třicet korun.

Kdy jste myšlenku „jen“ každé čtyři roky pořádat společně s olympiádou takovou akci opustili a rozhodli se, že sportovní vyžití nabídnete Pardubákům i v neolympijských letech?

Tato myšlenka nás napadla na podzim po skončení parku v době, kdy jsme si vyhodnocovali data z hracích karet, která nám ukazovaly skvělá čísla i z pohledu cestovního ruchu. Kdy se ukázalo, že i Pardubice mohou být v srpnu v konkurenci s mořem, horami navštěvovaným cílem. Vždyť téměř sedmdesát procent návštěvníků bylo mimopardubicích. Přemýšleli jsme o tom tak, že podržíme základní koncept, jen ve skromnějších parametrech. Definitivní rozhodnutí padlo na přelomu roku. Chceme tím také vyslat signál Českému olympijskému výboru, že jednou za čtyři roky může počítat s Pardubicemi pro Letní olympijský park. Letošní rok je pro nás tedy velký závazkem do budoucna, očekávání veřejnosti jsou a budou velká. Sportovní park bude skromnější. Jsem však přesvědčený, že to bude fungovat i bez olympijských kruhů. Máme dobré místo, v prvním roce jsme museli prošlapat velmi nelehkou cestu a byla by škoda s tím dále nepracovat. Navíc se podařilo navázat spolupráci nejrůznější veřejných i soukromých subjektů, a v tom je třeba pokračovat. Máme lidi, kteří to umějí, máme nastavené principy, odpadly nám některé komplikace. To všechno nám zjednodušuje život a i s ohledem na vysokou návštěvnost si myslíme, že je správné, aby v Pardubicích v létě v pravidelném srpnovém termínu měli lidé možnost si zasportovat.

Důležitým pilířem parku, jak už jsme řekli, byly sportovní kluby, které ho tvořily. Jak ony teď reagovaly na nabídku spolupráce v rámci letošního Sportovního parku Pardubice?

Reakce byly velmi pozitivní, již teď jich máme přihlášených více než 60 klubech a museli jsme udělat stop stav s ohledem na kapacitu parku Na Špici. Myslím, že kluby pochopily, že to je nejlepší způsob náboru. Nenahradí ho leták, internetová reklama nebo kampaň ve škole. Na základě zkušeností z loňského roku, jsme se rozhodli trochu změnit koncept podpory klubů ve Sportovním parku Pardubice a vytváříme jim ještě lepší podmínky, aby pro ně nebyla účast nebyla takového extrémního rozsahu. To se dá zvládnout jednou za čtyři roky při olympiádě, ale ne každý rok. Zkrátili jsme tedy dobu konání parku oproti loňsku na devět dní oproti původním sedmnácti, tedy na dva víkendy a jeden pracovní týden. 

Přestože jsme klubům již vloni dali kompletní servis pro jednotlivá stanoviště, dobrovolníky, některé pomůcky, uvědomili jsme si, že je potřeba ještě více motivovat a mohou počítat s pokrytím nákladů formou dotace, která bude vypočítána z počtu dní jejich zapojení v parku. Rozsah by se měl pohybovat mezi dvěma až třemi tisíci na den, finance budou moci použít na pokrytí jejich nákladů spojených s provozem stanoviště (personální náklady, občerstvení, pomůcky apod.), které jim připravíme. Navíc jim také zajistíme sady oblečení a pitný režim.

Druhá změna spočívá v tom, že každý klub se může účastnit turnusů, zpravidla třídenních, nemusí se tedy účastnit po celou dobu konání Sportovního parku Pardubice. To na jednu stranu ulehčí personální situaci zejména menším klubům, na druhou stranu to zpestří nabídku i pro návštěvníky, protože každé tři dny se budou na některých stanovištích sportoviště proměňovat a budou mít motivace se do parku vracet.

Novinkou je také prodloužení doby na jednotlivých stanovištích, čímž reagujeme na zpětnou vazbu, které se nám dostalo od veřejnosti. Ve Sportovním parku Pardubice tak budou stanoviště otevřena od 9 do 18 hodin, nebudou tedy končit v 16 hodin, jak to bylo v loňském roce.

Vedla vás k tomu, že jste se pustili pro letošek a roky následující do organizace Sportovního parku Pardubice, i poptávka ze strany návštěvníků?

Pokud bych chtěl odpovídat jako sportovce, řekl bych jen - tak určitě. Za dobu svého působení na radnici jsem se nesetkal s projektem, který by vyvolával tolik pozitivních reakcí u lidí. U žádného jiného projektu se mi nestalo, aby mě lidi zastavovali na ulici a ptali se, zda bude příští rok znovu.

Mám v téhle souvislosti hezkou příhodu, která ukazuje, jak Olympijským parkem Pardubice žilo celé město a jak tím projektem žili dobrovolníci. Šel jsem po obchodním centru, večer jsem potřeboval koupit v lékárně léky pro děti. Potkal jsem tam slečnu, která po mně skočila a objala mě. Ukázalo se, že to byla dobrovolnice, která mi děkovala za to, že mohla být u toho a mohla zažít celý průběh Olympijského parku Pardubice. A také ona se přimlouvala za jeho opakování s tím, že opět jako dobrovolnice přijde ráda s tímhle projektem opět pomoct.

Myšlenka původního parku byla Českého olympijského výboru a ačkoliv olympijská pochodeň z Ria už vyhasla, v Pardubicích stále hoří. Zaujala tato aktivita města i olympijský výbor?

Českému olympijskému parku musím ještě jednou poděkovat, že jsme měli možnost spolupracovat na projektu regionálních Olympijských parků, a že nám tato spolupráce otevřela prostor pro tento náš nápad. Nevím, zda by se bez olympijských kruhů podařilo najít tolik odvážných zastupitelů, kteří by odsouhlasili několik milionů korun do rozjezdu tak velkého projektu, který byl velmi ambiciózní a nikdo s ním tady neměl zkušenost. Něco podobného bylo v Pardubicích naposledy v roce 1931 při Celostátní výstavě tělesné výchovy a sportu

Od místopředsedy ČOV Libora Varhaníka mám na to, že jsme se rozhodli pokračovat velmi pozitivní zpětnou vazbu. Naše snaha je ČOVem vnímána velmi dobře. Jsou to všichni sportovci, mají silný vztah ke sportu a jsou samozřejmě rádi, za každou aktivitu, která zvedne děti od počítačů a dostane je na hřiště.

Věřím, že ČOV vnímá, že v nás má partnera, který je čitelný a o kterém ví, že až se budou blížit další letní olympijské hry, tak se na něj může obrátit. Co velmi kvituji, je to, že jsme s ČOV v kontaktu ohledně našich úspěšných olympioniků, kteří neměli například z časových důvodů prostor přijet z Ria do Pardubic, a věřím, že díky dobré spolupráci v létě dorazí do Sportovního parku Pardubice na autogramiády nebo exhibice.

Sportovní park Pardubice se uskuteční od 12. do 20. srpna letošního roku. Co návštěvníkům nabídne a na co se v něm těšíte nejvíc vy?

Těžko vybírat opravdu něco, co bych měl vypíchnout, protože celá nabídka Sportovního parku Pardubice bude vynikající. Každý si z ní vybere.

Velmi mě potěšilo, že již vloni „funguje voda“ a táhne lidi. Využívat potenciálu Labe a Chrudimky se teprve učíme. Všechny vodní sporty měly obrovský ohlas a třeba takový vodní biatlonová exhibice bude stát určitě za vidění. Vloni jsme podpořili podnikatelský záměr dvou mladých lidí, kteří se věnují vodním sportům a z Programu podpory cestovního ruchu a formou dotace jim přispěli na první dva paddleboardy. Dnes jich mají padesát, paddleboarding se na řece chytil a oni nyní již pro letošek přišli s nápadem, že by po zkušenostech v Olympijském parku Pardubice chtěli z vlastních prostředků investovat do dalšího rozšíření nabídky využití vody. Tento projekt jsme se v rámci našeho grantu pro rozvoj infrastruktury cestovního ruchu rozhodli podpořit také. V současnosti tedy pracují na vybudování nafukovacího vodního zábavního parku na Chrudimce, věřím, že se jej podaří otevřít pro letní sezónu a budou si jej moci vyzkoušet návštěvníci Sportovního parku Pardubice.

V programu bude několik zajímavých exhibic a autogramiád, počítáme se streetbalovým turnajem. Mého syna loni bavilo judo nebo box, neskutečně populární byla také capoeira. Syn si v parku za svůj sport nakonec vybral královnu sportů, atletiku, ta také nebude chybět. Letošní novinkou budou stanoviště se sníženou obtížností, aby si mohli zasportovat i senioři se sníženou pohyblivostí. V rámci doprovodného programu počítáme s Festivalem chutí, vůní řemesel nebo Veletrhem sociálních služeb. Ve spolupráci s partnery počítáme se Science pointem, jako novinka by v parku měla být i segway aréna, v plánu je i velký běžecký závod, noční bruslení. Více zapojíme také pardubický zámek… Opravdu těžko něco upřednostnit. Nemá smysl měnit něco, co funguje, takže pojedeme ve stejné linii jako loni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 36 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

krychlic.jpg