Dnes má svátek Marcela , zítra slaví Alexandra .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

image-7d23deb59507cd63bacc4dd0e9f3a3c39a06cb6c372ee9b3f2f5dc020e552f85-V.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
TREFA: René Živný

ODM_zivnyTento týden žije Pardubický kraj olympiádou. Konkrétně zimní Olympiádou dětí a mládeže, kterou opět po patnácti letech hostí. O tom, co tato sportovní akce pro region znamená, mluvil v bulvární rubrice Trefa krajský radní a zároveň předseda organizačního výboru Olympiády dětí a mládeže René Živný.

V neděli 28. ledna začala Olympiáda dětí a mládeže 2018 (ODM 2018), kterou hostí Pardubický kraj. Co pro náš region tato akce, kromě starostí, znamená?

Je to velká propagace našeho kraje. Členové výprav, které se k nám sjedou, ale třeba i fandící rodiče, poznají naše zimní střediska, sportoviště, ale třeba i zajímavé pamětihodnosti v okolí. A pokud se jim tady bude líbit, mohou se časem vracet. Je to také velká propagace sportování dětí, týmového ducha a olympijské myšlenky jako takové.

Kolik se do Pardubického kraje sjelo výprav, kolik to je lidí, jak velké množství sportovců?

Olympiády dětí a mládeže se účastní 14 výprav, které reprezentují jednotlivé kraje a Prahu. Celkový počet účastníků včetně trenérů a doprovodu se pohybuje kolem 1700, přičemž mladých sportovců je přibližně 1300.

Je Pardubický kraj vůbec vhodný pro pořádání zimní verze olympiády? Máme tady odpovídající sportoviště? Musela být kvůli olympiádě dodělána nějaká infrastruktura?

Zimní olympiáda je obecně komplikovanější v tom, že ji s trochou nadsázky nelze uspořádat na jednom stadionu jako letní. Myslím ale, že i při srovnání s předchozími olympiádami se nám podařilo vybrat kvalitní a odpovídající sportoviště. U příležitosti pořádání ODM podpořil Pardubický kraj například výstavbu servisních buněk a vylepšení zázemí v Letohradu částkou 2,75 milionů korun a rekonstrukci silnice na Větrném vrchu na Dolní Moravě částkou 3 miliony korun.

Kolik peněz Pardubický kraj do pořádání Olympiády dětí a mládeže investoval? Mají tyto peníze nějakou návratnost?

Rozpočet celé akce se pohybuje lehce nad částkou 16,5 milionů korun, přičemž 10 milionů hradí ze svého rozpočtu Pardubický kraj. Při srovnání s předchozí zimní olympiádou, kterou v roce 2016 hostil Ústecký kraj, je rozpočet zhruba třetinový. Co se týče návratnosti, tak kromě zmíněných investic, které samozřejmě na sportovištích zůstanou, je Olympiáda dětí a mládeže propagací kraje v oblasti cestovního ruchu. Za dětmi dorazí rodiče a fanoušci z ostatních krajů, kteří tu budou pár dní bydlet, jíst a trávit volný čas. Zároveň pro děti máme připravený doprovodný program, takže navštíví muzea, výstavy a další zajímavá místa a snad se jim v Pardubickém kraji zalíbí.

Jak velký je o dětské olympiády divácký zájem?

Divácký zájem přímo na místě se podobně jako na velké olympiádě liší každý rok. Obvykle je na sportoviště vstup zdarma, takže se do divácké návštěvnosti promítají faktory jako počasí nebo aktuální nálada. My aktuálně registrujeme obrovský zájem o zahajovací ceremoniál v Tipsport areně a zdá se, že bude plná hala. Olympiáda obecně táhne, pravidelně se zvyšuje například návštěvnost oficiálního webu ODM či zájem na facebooku, také Česká televize přidala vysílací hodiny, aktuálně jich plánuje na každý den osm.

Jste bývalý profesionální sportovec. Co pro dětské sportovce akce, jakou je ODM, znamená?

Měl jsem to štěstí, že jsem se zúčastnil i několika velkých olympiád, což je nezapomenutelný a neopakovatelný zážitek. Projekt ODM se snaží, samozřejmě v menším rozsahu, velkým olympiádám co nejvíce přiblížit a v mnoha věcech je následovat. Věřím, že pro děti je to unikátní zážitek, který především svou atmosférou překonává běžné závody, jakých během roku absolvují nespočet. 

Na pořádání Olympiády dětí a mládeže musel kraj spolupracovat s Českým olympijským výborem. Je tahle spolupráce přínosná nebo vám jenom olympionici do vašich záměrů mluví?

Kdyby nám do toho jen mluvili, tak žádná olympiáda asi nebude. Spolupráce je velmi prospěšná zejména z toho hlediska, že lidé z ČOV mají velké zkušenosti s pořádáním nejen této konkrétní akce a také jsou zběhlí na poli propagace a marketingu. Zároveň mají blíže ke známým sportovcům, jejichž osobní účast na ODM bývá pro děti velkým zážitkem.

Olympiáda dětí a mládeže je pravděpodobně největší mezikrajskou akcí, kterou regiony pořádají a kterou se prezentují veřejnosti. Domníváte se jako politik, že by mohla být příkladem i pro jiné akce pořádané mezi českými a moravskými kraji?

Olympiáda dětí a mládeže je svým rozsahem i finanční náročností ojedinělou záležitostí. Je pravda, že soutěžení za tým kraje upevňuje sounáležitost s daným regionem a bylo by fajn soutěžit i v jiných oblastech. Kraje soutěží například ještě v hasičském sport

Jako předseda organizačního výboru olympiády se jistě pojedete na sportoviště podívat, vyzkoušíte si také na vlastní kůži některou z disciplín?

Na ODM budu prakticky po celou dobu a mám v plánu návštěvu všech sportovišť, na zkoušení bohužel nebude moc času. Kdybych si ale mohl vybrat ze všech olympijských sportů, tak jsem si vždycky přál vyzkoušet boby. To se mě drží od doby, kdy mým kondičním trenérem byl Jan Kobián, pětinásobný účastník olympijských her a skvělý bobista, ale tento sport na ODM bohužel nemáme.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 13 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

BLV Paparazzi 2.jpg