Dnes má svátek Marcela , zítra slaví Alexandra .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

kočka2.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Most přes Bylanku: dohady na tiskovce

_MES5699Poměrně divoký průběh měla dnešní tisková konference, na níž CZ Stavební holding reprezentovaný někdejším náměstkem hejtmana Janem Tichým, petenti nesouhlasící se stavbou silničního mostu před svítkovskou Bylanku  a starosta Svítkova Petr Králíček prezentovali svoje postoje. Na konferenci byl pozván a přišel i primátor Pardubic Martin Charvát, který se s Tichým pustil do poměrně ostré výměny názorů. Do diskuze s organizátory tiskovky se vrhli  i další obyvatelé dotčené části Svítkova, kteří naopak stavbu mostu požadují.

O co ve stručnosti jde? Developer staví od poloviny prvního desetiletí v části Svítkova rezidenční čtvrť tvořenou rodinnými domky. Součástí někdejší projektové dokumentace bylo i vybudování mostu přes tok říčky Bylanky. Mostu určeném pro auta, cyklisty i pěší. Ten ale dodnes nestojí, k dispozici je zde "jen" lávka pro pěší a cyklisty, kterou podle starosty Králíčka nechalo postavit město.

"Součástí projektové dokumentace byl v roce 2007 most nahrazující dřevěnou lávku," uvedl člen představenstva CZ Stavebního holdingu Jan Tichý. "V roce 2015 jsme most chtěli postavit, v rámci toho jsme si nechali udělat bezpečnostní audit. Z něj vyplynulo, že do dané lokality stačí jeden silniční vjezd." Podle Tichého navíc současné trendy spíše dopravu do rezidenčních čtvrtí omezují. Ponechat přilehlým ulicím statut obytné klidové zóny a spokojit se s přemostěním Bylanky bytelnou ocelovo-dřevenou lávkou, kterou tady před čtyřmi lety nechalo postavit město, chce i část zdejších obyvatel, souhlasí i starosta obvodu Petr Králíček.

"Nesouhlasíme s výstavbou mostu na místě lávky pro pěší a cyklisty zejména kvůli očekávanému zvýšení intenzity dopravy," prohlásil člen petičního výboru, který posbíral necelých 600 podpisů, Peter Turan. "Rada městského obvodu nesouhlasila s výstavbou mostu pro automobilovou dopravu. Došlo by tady k nárůstu dopravy, zhoršila by se kvalita bydlení," dodal starosta Králíček.

Část zdejších obyvatel ale most požaduje. Tvrdí, že když domy od holdingu kupovali, součástí dokumentů byl i příslib, že most bude součástí jejich čtvrti. S celkem pochopitelnou logikou tedy říkají, že peníze dali do projektu, který s mostem počítal, most tedy v podstatě zaplatili a proto ho chtějí. Zároveň se přitom hádají se sousedy, kteří na druhou stranu most odmítají, protože se bojí stovek aut projíždějících jim kolem domů...

_MES5698Situace je o to komplikovanější, že developerovi přestaly být kvůli absenci mostu kolaudovány nově vystavěné domy. "Vydání či nevydání kolaudačního rozhodnutí je jasným a stoprocentním výkonem státní správy," odmítl primátor Martin Charvát nařčení, že v tom má vedení velké radnice prsty. "Stavebník se odvolal proti rozhodnutí Speciálního stavebního úřadu odboru dopravy MmP ve věci zákazu užívání stavby "Rodinné domy Svítkov V., komunikace". Odvolání bude řešit Krajský úřad Pardubického kraje." Primátor s Tichým při výměně názorů na celou věc zvyšovali hlasy a bylo jasné, že shodnout se nemohou. "Stavba byla pravomocně umístěna i povolena v roce 2007 v rozsahu podle žádosti stavebníka. Ten tedy prokazatelně jedenáct let zná podmínky, za kterých mu byla stavba umožněna. Musel tak počítat s tím, že nejpozději do okamžiku dokončení celé stavby má povinnost naplnit stanovené podmínky," dodal primátor než tiskovku opustil.

Alespoň podle průběhu dnešní tiskovky je jasné, že oba tábory mají ještě hodně daleko ke shodě, kudy se situace ve Svítkově bude ubírat napoví i rozhodnutí odvolacího orgánu, tedy úřadu kraje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 9 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

krychlic.jpg