Dnes má svátek Rostislav , zítra slaví Marcela .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

1174964_4783431882334_2032223864_n.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
Fany a Piráti jdou po krku Charvátovi

_MES7128_-_kopieSestavit funkční koaliční vládu v Pardubicích nebude zas až taková sranda, jak se v sobotu po sečtení hlasů zdálo. Při vyjednávání dokonce může dojít k patu, při kterém proti sobě budou stát dva tábory, z nichž ani jeden nebude schopen dát dohromady většinu. Po zadrhnutých jednáních mezi vítězným ANO s ODS a dalšími partnery z ČSSD, Sdružení pro Pardubice a Koalice pro Pardubice totiž na scénu nastoupili Pardubáci s Piráty a jdou vítězi voleb, primátorovi Charvátovi, po krku.

_MES7088Třináct hlasů, tedy přesně třetinu v městském zastupitelstvu, získalo v komunálních volbách hnutí ANO. V sobotu v noci to bouřlivě oslavovalo ve svých kancelářích na třídě Míru. Poslanec Martin Kolovratník dokonce v jednu chvíli připíjel Charvátovi na to, že se stal teprve druhým primátorem, kterému se podařilo obhájit radniční trůn. Charvát se přitom skromně ohradil, že zatím dokázal jenom obhájit vítězství ve volbách, funkci primátora ale zatím ještě ne. Jak prorocká slova...

Ještě než byly v sobotu večer dopočítány konečné výsledky voleb, primátor už pospíchal do restaurace La Cabaña, kde se sešel s lídrem kandidátky ODS Karlem Haasem, kandidátky Sdružení pro Pardubice Tomášem Pelikánem, kandidátky Koalice pro Pardubice Ludmilou Ministrovou a kandidátky ČSSD a nestraníků pro Pardubice Jakubem Rychteckým. Několik desítek minut spolu jednali, aby posléze sdělili, že zahájili jednání. Pragmaticky to shrnul Karel Haas: "Zahájili jsme jednání a ta jednání skončí až se protneme na věcných bodech, na personálních bodech a pokud to odsouhlasí naše (politické) subjekty. Zda se domluvíme nebo nedomluvíme, to je úplně předčasné," řekl. 

Jednání partičky kolem dosavadní radniční koalice, kterou by v novém období doplnila právě ODS a Sdružení pro Pardubice, pokračovalo i v pondělí. A jak se zdálo, primátor hýřil předčasným optimismem. Už v půl dvanácté dopoledne ze své osobní mailové adresy rozeslal novinářům pozvánku na dvacátou hodinu do své kanceláře a sliboval informace o postupu jednání. "Musím se novinářům omluvit. Možná jste očekávali nějaké definitivum a my vás trošku zklameme," zahájil proslov Charvát. Novináři možná zklamáni byli, že se vydali večer místo na pivo do primátorské kanceláře, ovšem větší zklamání zřejmě zažíval sám primátor. "Pokud mají jednání doběhnout do nějakého cíle, musíme najít shodu v tom, co každý z nás považuje za klíčové," vysvětlil totiž zádrhel při "pečení" koaliče Karel Haas z ODS. "V něčem jsme shodu našli, v něčem jsme dneska shodu nenašli. U bodů, u kterých panuje neshoda, u nich panuje neshoda proto, že její nalezení je a bude náročné."

Jinými slovy, i když Martin Charvát jako vítěz komunálek zahájil vyjednávání o koalici velmi rychle, Karel Haas pochopil ještě rychleji, že trumfy drží v ruce on a neskočil na první dobrou na námluvy. A možná se i inspiroval v Brně, kde právě jeho kolegové po prvotních vyjednáváních s vítězem hnutí ANO nakonec zamávali a poslali ho do opozice. Takový scénář se totiž rýsuje i v Pardubicích.

U rýsovacího prkna přitom stojí František Brendl z Pardubáků, někdejší náměstek pardubické primátorky a dosavadní opoziční zastupitel, a s ním partička kolem komety letošních komunálek - Pirátů. Pardubáci fungují na ANO jako červený hadr na býka, takže sobotních více než dvacet šest procent pro Babišovce posílal lidi kolem Brendla do opozičních lavic. Ovšem matematika je matematika a koaliční většina se dá počítat i z druhé strany. Ve středu proto Pardubáci a Piráti narychlo svolali tiskovku přímo na Pernštýnské náměstí. Lídr Pirátů Ondřej Karas popsal, jak se sešel s hnutím ANO, které ho prý informovalo, že koalice je prakticky hotová. Ovšem potom jednal i s ODS, kde mu prý vysvětlili, že jednání nejsou tak daleko jak prezentoval Martin Charvát. "Prošli jsme si naše programy a zjistili, že jsou velmi kompatibilní," uvedl Pirát Karas. Pak si prošli programy i s Pardubáky a Sdružením pro Pardubice a tady se asi zrodila myšlenka toho, čemu říkají Duhová koalice. ODS, Piráti, Pardubáci a Sdružení pro Pardubice totiž mají dohromady devatenáct hlasů v devětatřicetičlenném zastupitelstvu a kýžené hlasovací většině chybí jeden jediný hlas... Ale s takhle slabou většinou se architekti Duhové koalice nespokojují, takže zkopírovali původně zamýšlenou Charvátovu koalici a místo ANO doplnili Piráty a Pardubáky. "Byla by tvořená ODS, Piráty, Pardubáky, Koalicí pro Pardubice, Sdružením pro Pardubice a ČSSD," prozradil Karas. Zatímco tedy Charvát stavěl pětikoalici s osmadvaceti hlasy, tvůrci Duhové koalice chtějí slepit šest subjektů, které by disponovali čtyřiadvaceti hlasy.

Karas zároveň prozradil, že na stůl přišla ještě jedna nabídka od ANO, a to, aby Piráti případně vstoupili do původně zamýšlené koalice, pravděpodobně na úkor ODS. Sám ale tvrdí, že Duhová koalice je v předjednání podstatně dál. Byť tedy zároveň připustil, že s Koalicí pro Pardubice zatím nejednali.

Vše může ale skončit jedním velkým patem. Pokud ODS odmítne pětikoalici navrženou hnutím ANO a Piráti budou dál trvat na Duhové koalici, mohou proti sobě stát dva silné bloky, z nichž ani jeden nedá dohromady většinu. Na jedné straně ANO s Koalicí pro Pardubice a ČSSD, kteří by měli osmnáct křesel, na straně druhé Piráti, Pardubáci, ODS, Sdružení pro Pardubice s devatenácti hlasy. Do devětatřicítky městského zastupitelstva zbývají dva komunisté, které pravděpodobně do koalice nikdo chtít nebude. Tohle jednání je podle Brendla ale malé...

Jednání mají pokračovat i ve čtvrtek a kdo ví, jak dlouho se ještě potáhnou...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 11 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

krychlic.jpg