Dnes má svátek Marek , zítra slaví Oto .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

DSC_0860_web.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
Bulvár
TREFA >>Petr Beneš, , zastupitel města, nositel tradice PARDUBICKÉ JUNIORKY

Petr Beneš, zastupitel města, nositel tradice PARDUBICKÉ JUNIORKYbenes-petr


Pane Beneši, je pár týdnů do voleb, takže čas zhodnotit uplynulé čtyři roky. Myslíte si, že toto období bylo pro Pardubice úspěšné? A ještě jedna otázka – jak podle vás fungovala radniční koalice? Pavel D.

Začnu od druhé části otázky. Koalice samozřejmě fungovala, ale již ze samotného názvu „čtyřkoalice“ vyplývá, že sjednotit názory a jednotný pohled na problémy u  čtyřech politických subjektů, kde na jedné straně je sociální demokracie, na druhé TOPka a mezi nezávislá sdružení, je komplikované. Ale ze statistiky hlasování zastupitelstva vidíme, že ke shodě většinově docházelo a koalice, byť komplikovaně, fungovala.

Za čtyři roky došlo k proinvestování více jak 1,3 miliardy korun a byly spuštěny významné investiční projekty. Byl dokončen plavecký stadion, včetně zřízení nové organizace na jeho provoz, celý projekt je úspěšně profinancován a podařilo se zahájit po desítkách let odkládání rekonstrukci třídy Míru, Tyršových sadů a dalších významných projektů. Na tyto akce jsou získány dotace z evropských fondů. Samozřejmě, že na konci každého funkčního období zastupitelstva je z řad kritiků poukazováno na všechny problémy, které během fungování zastupitelstva nebyly řešeny nebo se zdá, že nedošlo k jejich vyřešení. Ale to je politika a před volbami nikdo nikoho nechválí, každý politický subjekt  upřednostňuje sám sebe a svá řešení. A myslím si, že se v delším časovém horizontu ukáže, že toto období nebylo neúspěšné. 

Jako politik působíte jak na velké radnici, tak na obvodě. Jsou pro Pardubice podle vás obvody potřebné a proč? Vlasta Ž.

Obvody splnily svoji úlohu při decentralizaci samosprávy, ale život jde dál a je třeba dále hledat úspornější a funkčnější model řízení celého města. A zhoršující se ekonomická situace při získávání finančních zdrojů rozpočtu města nutně povede příští zastupitele k hledání úspornějšího modelu řízení celého města a minimálně k redukci počtu obvodů. Ale je to politicky velmi citlivé téma, protože pro velké strany je zastupitelský mandát na obvodu důležitá pozice pro uspokojení ambicí svých členů, kteří se nedostanou do velkého zastupitelstva města.

Jste předsedou dozorčí rady Dostihového spolku. Podařilo se situaci na závodišti vyřešit, případně odskáče si někdo průšvihy z minulosti, o nichž se psalo? Lucie

Dostihový spolek prochází za poslední čtyři roky stabilizačním procesem. Prakticky jsme museli odvrátit účelový pokus o zahájení insolvenčního řízení, prosadit byznys plán na záchranu Dostihového spolku, jehož hlavním úkolem bylo začít generovat kladný hospodářský výsledek, který se stal nejdůležitější podmínkou pro nastavení nových obchodních vztahů s akcionáři a reklamními partnery. Tyto procesy nastartovaly obnovení důvěry mezi chovateli koní, jezdci, jejich asociací, Jockey klubem a Dostihovým spolkem, bez nichž by se dostihový sport pro Pardubice nepodařilo zachránit. Současně se rekonstruovalo účetnictví, prováděly audity účetnictví až do situace, že auditoři  konstatovali výroky o hospodaření dostihového spolku a účetnictví bez výhrad. Nedostatky a chyby z minulosti jsou v řešení Policie ČR, finančního úřadu a soudu. 

Jste sportovec, pokud vím, tak vaší doménou je tenis. Je podpora sportu v Pardubicích dostatečná? Co uděláte v budoucnu pro zlepšení podmínek pro sport ve městě? Lukáš 

Podpora sportu za poslední zastupitelské období vzrostla na 52 mil. Kč ročně a vím, že před 4 lety nedosahovala 40 mil. Kč ročně. Je to pozitivní nárůst, ale peněz pro sport je celkově málo a musí se dále hledat cesty jak udržet kluby, oddíly, které k tomu ještě pracují s mládeží, při životě. Priorit při rozdělování a schvalování rozpočtu města je vždy nesmírně mnoho, a tak to je každoroční těžké rozhodování, lobování, verifikování a přidělování finančních prostředků do sportu, ale i do kultury a sociální oblasti.

Ze kterých soupeřů v komunálních volbách máte největší obavy, jinými slovy, která strana má podle vás silnou kandidátku? A naopak, kdo podle vás nasadil slabý tým? Zdeněk S.

Já osobně nevnímám obavy z žádných soupeřů, volby jsou demokratická soutěž a rozhodují voliči. A voliči si zvolí své zastupitelstvo.  A koho si zvolí, toho si zaslouží. Mrzí mě pouze, že nepoznají na kandidátkách politiky, kteří  mění dresy stran podle očekávané úspěšnosti té či oné strany nebo pro své nenaplněné ambice. Ale i to patří k demokracii. Letos kandiduje 17 uskupení a pro voliče to znamená opravdu pečlivě projít a prostudovat jmenné seznamy. Když to neudělají, tak si pak nemůžou stěžovat na své komunální politiky.

Co říkáte jako člen zastupitelstva na takové věci jako je třída Míru, Tyršáky, demolice sportovní haly, přednádraží…? Takhle by to mělo fungovat? Jan N

Doplnil bych to ještě o plavecký areál. Jsou to historicky nejvýznamnější projekty Pardubic, jejichž příprava zasahuje do více volebních období. Jednoduše se kritizují, ale jsou velmi náročné z hlediska administrativy stavební, ekonomické a projektové přípravy. Já jsem osobně rád, že tyto projekty již běží.  Ale určitě - výměna zastupitelů každé 4 roky tyto projekty s časovou osou přípravy více jak 4 roky zpomaluje. Pak stačí nepovedené zadávací řízení, případná odvolání firem, které neuspěly, dnes již běžné stížnosti na Úřad pro hospodářskou soutěž a výsledek je, že nestavíte a neustále čekáte na řešení byrokratických překážek. A do toho se Vám ještě promítájí chyby z neznalosti  politiků, kteří se pravidelně mění. A proto zase jenom říkám, ať volič vybírá pečlivě své zástupce.

Pardubice uspěje ve volbách, se kterou stranou by nejraději šlo do koalice a s kým naopak jít do koalice předem odmítáte? Petr H.

Je to komunální politika a musí se domluvit profesně racionální a rozumní lidé.

Jste daňový poradce, to znamená, že byste to asi měl umět s penězi. Zdá se vám, že vedení Pardubic to s penězi umí, že je skutečným hospodářem? Oldřich C.

Já si osobně myslím, že finanční odbor města je dlouhodobě dobře profesně obsazen. Personální změny tam nejsou ovlivněny politikou a ani by být neměly. A do současné doby má město vyrovnaný rozpočet s menším přebytkem provozních příjmů nad výdaji a hlavně město je pouze zdravě zadlužené. Na splátky investičního úvěru generuje dostatečně své prostředky a ve svém výhledu žádné zadlužení nepřipouští. 

Žiju už čtyřicet let v pátém městském obvodu a v poslední době mi připadá neudržitelná situace v oblasti bezpečnosti. Hodláte s tím něco dělat? Magdaléna N.

Je to záležitost městské policie, která rozpočtem města dostává potřebné prostředky na řešení kritických situací a musí konat. Ale dále je to samozřejmě záležitost nás všech a záleží na zodpovědnosti rodičů, učitelů a dalších pedagogických pracovníků, aby svojí výchovou dětí a mládeže eliminovali rizika dnešní svobodné společnosti.


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 189 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

krychlic.jpg