Dnes má svátek Irena , zítra slaví Rudolf .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

image-0964e80200e188cab4d5a569b587477de5c1a20f90c4c01bebd1623971f8fbbd-V.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
"Demokracie má mnoho chyb. Ale nic lepšího lidstvo nevymyslelo,"

říká Jiří H. Kubík v poslední části rozhovoru na téma listopad 1989

5_vlajkono_u_divadla_pod_lampou_300V třetí a poslední části rozhovoru s vlajkonošem Jiřím H. Kubíkem, který se stal v roce 1989 jedním ze symbolů revoluce v Pardubicích odskočíme od vzpomínání k současnosti. Jak vnímá porevoluční vývoj a je podle něj důležité si listopadové události připomínat? V následujících dnech přineseme také kompletní fotogalerii na našem facebooku.


Rád bych se zeptal na vaše zhodnocení porevolučního vývoje. Jste spokojen s tím, jak je to dnes?


Samozřejmě jsem šťastný, že máme svobodu! A to veškeré možné svobody slova, názorů, vyznání, pobytu, kde chci, vycestování, kam chci, podnikání. Vše, co bylo v komunistické diktatuře 42 let zakázáno a trestáno vězením. Viz kopie socialistického Trestního zákona 1989. A že konečně platí lidská práva ve skutečnosti. Ne jen na papíře. Připomenu dobové emoce :

Náš národ ještě nikdy neměl více svobody než má dnes. Pro nás mnohé přišla roku 1989 ohromná úleva a zadostiučinění. Už nejsem jako nesouhlasící nekomunista černá ovce, už nejsem prašivý. Nemusím na sobě nic měnit, barvu teď mění ti druzí. Ti co celou dobu lhali, ubližovali, mučili, zabíjeli. Děkoval jsem Bohu, že jsem se dožil tohoto dne. A mohl prožít změnu k lepšímu. Což se mnoha generacím nesplnilo. Zažili jsme štěstí a radost. Ale taky za ně draze zaplatili zničenými životy dvou generací.

A nyní to horší. Vidím, že asi třetina Čechů o žádné svobody a lidská práva nestojí. Jejich potřebu v srdci nepociťují. Mají v sobě podle mě zvýšenou bezcitnost. Vůbec nic jim ten pojem neříká. Dokud sami neskončí v lágru. A někdy ani potom ne – viz bezcitný, ale vzdělaný tyran Dr. Gustáv Husák. Oni zastánce svobody nenávidí. Je jim bližší diktatura a rovnostářské sociální jistoty. Je to myslím celé o vzdělanosti, citu a intelektu. Čím jsou ty tři věci nižší, tím bude u nás asi větší příklon k totalitě a větší nenávist ke svobodě.

Porevoluční vývoj u nás je myslím stejný jako ve všech demokratických zemích. Střídavě dobrý a střídavě mizerný. Trápí mě příliš preferovaný a nesmyslnými miliardami každoročně dotovaný stranický systém. Je to čistá korupce a potlačuje to zdravá občanská hnutí a občanské nevládní iniciativy. A vylučuje to slušné lidi z politiky. Trápí mě dvacet let zdivočelých exekutorských perzekucí nad zoufalými lidmi. Což na Západě není možné. Totéž pochybné zákony umožňují donekonečna vyvádět daně mafiánů do rájů. Také tunelování státních majetků a dříve privatizovaných firem všemi těmi bývalými estébáky (Hušák, Minařík atd.) a bývalými komunisty. Samozřejmě i novodobými tuneláři z pravice a jiných stran. Morálně je to všechno jednotná parta. Skupina zločinců, kteří hrubě poškodili a zneužili svobodu i ekonomickou transformaci státu. Někteří sice byli odsouzeni, ale majetek zmizel za hranicemi. Jiní dostali od svého ochránce mafií Klause amnestii. Další zločin. Nebo sociální práva obyčejných a chudých lidí. Nejsou na roveň lidským právům. Velká chyba.

Bohužel jsme před 25 lety odmítli převzít vyspělé zákony a nabízené poradce z moderních zemí jako SRN, Rakousko, Švédsko, Švýcarsko, USA. Raději jsme si nechali totalitní zákony, mírně upravené. Všichni slušní lidé z revoluce 1989, studenti, umělci, disidenti, intelektuálové jsme byli za krátkou dobu vytlačeni z politiky. Těmi agresivnějšími z pravice i levice. A nejpozději od voleb 1992 si tito noví zavedli sami pro sebe zdivočelý kapitalismus 19. století. Zemi sice časem zmodernizovali, uklidili, vrátili do Evropy, ale ty ztráty. Z oslabeného prezidenta Havla udělali bezmocnou figuru. Svedli na něj chyby, které až na výjimky nebyly v jeho moci, a vyvolali k němu nenávist. K údivu zbytku světa. Z pravdy a lásky udělali posměšné téma. Tak to asi zůstane jako idea až pro příští generace.

Někteří dnes říkají, podívejte, co nám „ta vaše revoluce“ přinesla za nepořádek. Je to ale podle mě nelogická zkratka. Ta naše revoluce přeci přinesla všem lidem stejnou svobodu. A bylo pak už na každém voliči, jak s ní naloží. A voliči s ní nakládají těch 25 let tak, jak s ní ve volbách nebo ve vlastní účasti v politice nakládají. My z revoluce jsme přinesli lidem možnost svobodně volit a mluvit. Zbytek není na nás. Asi těžko můžeme odpovídat za to, jak voliči volí anebo koho nominují.

Kriminalita zůstala stejná, jenom se za KSČ o ní denně nepsalo a netočily každovečerní zprávy. Dnes z toho logicky mají lidi soustavnou depresi. Dřív ji měli ze soustavného bezpráví. Naše mladá demokracie má mnoho velkých chyb. Ale nic lepšího zatím lidstvo nevymyslelo. Např. anarchie, feudální, nacistický, komunistický, socialistický diktát. To všechno je tragédie občanů, pošlapání lidských práv, bezpráví, úpadek země, popravy...

Jsem tedy občas nepokojený. Ale nespokojenost občanů je přirozená vlastnost všude ve světě a je pozitivní. Je hnacím motorem dalšího pokroku. Čím víc nespokojených, tím dřív bude změna špatného. A navíc Češi mají věčnou nespokojenost v krvi tak hluboko. Jsme v ní skoro nejhorší na světě. Takže musíme si projít nejdřív léčbou z mravního marasmu. Ten zde trval 50 let. Léčba naší nemoci bude minimálně stejně tak dlouhá. Spíše však dvojnásobně dlouhá. Vydržme to.

 

Předposlední otázkou trochu navážu: Je podle vás důležité připomínat si listopadové události?


0_Vet_obt_komunismu_v_SSR._Letk_KVP_Pardubice_asi_1993Připomínání listopadu 1989 je nezbytnost. Kvůli sebezáchově Čechů a Česka. Byla tu doba temna a může přijít znovu. Lidé zapomínají. Přitom pořád se dějiny opakují. Proto víme, že demokracie ani mír tu nejsou na pořád. Ten čas je nám na chvíli darován. Je vymezen. Do okamžiku další příští lhostejnosti lidu a další totality. Doba se vymyká, vše se nepřirozeně zrychluje. Demokracie sama většinou nefunguje, jak vidíme. O tu se musí pořád usilovat nebo bojovat. Fuj to je hnusná fráze, ale je to tvrdá realita L

Navrhl jsem nyní přátelům vytvořit web Pardubice1989 s kompletním archívem dokumentů a vzpomínek o listopadu 89 v Pardubicích. Připomínat listopad dalším generacím je myslím velmi potřeba. Připomeneme si tak nejhorší dobu temna a bezpráví v historii našeho národa. Dobu, která se už nesmí opakovat. Komunismus jako jiná forma fašismu. Dnes víme, čím bylo vykoupeno funkční školství a zdravotnictví. Totálním úpadkem všude jinde. Nikdo netušil, že komunisté si v roce 1958 postavili v Jizerských horách tajný koncentrační tábor. Přesně okopírovaný z těch nacistických nevyhlazovacích táborů. V něm tisícovka zubožených otroků. Většinou politických. Ihned po revoluci 1989 byl uzavřen a zlikvidován. Proč asi. Přesto jsem ho stačil roku 1988 ilegálně celý nafotit.

Ještě v květnu 1990 tedy půl roku po revoluci jsme nacházeli v československých lágrech zapomenuté Husákovy a Štrougalovy politické vězně. Tito lidé chyběli na náměstích v listopadu 1989 a nikdo to nevěděl. Jenom vláda. Kousek statistiky: Bylo zde nespravedlivě odsouzeno do lágrů 280 tisíc lidí. Do táborů nucených prací posláno 60 tisíc mužů. Utrápeno, umučeno, na hranicích zastřeleno cca čtyři tisíce lidí. Popraveno bylo 248 lidí. Bestiálním způsobem pomalým 15minutovým rdoušením na krátké smyčce. Žádné zlomení vazu na propadlišti a milosrdná smrt. Jedna smyčka kolem krku visící přes kladku, druhá kolem nohou a přes kladku. A pak komunisté tahali za lana, aby vyvolali barbarské škrcení. Oběť celou dobu žila a dívala se v 15 minutách naprosté hrůzy na spokojenou popravčí komisi. A ta zase na ní. Viz muzeum na Pankráci. Takto udusili i Miladu Horákovou. Nikdy na to nesmíme zapomenout. Potrestán nebyl skoro nikdo, jen pár desítek lidí malými tresty.

Co dnes víme: když totalita trvá příliš dlouho, spravedlivá náprava už pak není v lidských silách. Navíc se za tak dlouhou dobu onen totalitní vliv infiltruje skoro do všech rodin v národu. A pak už nejde se vypořádat s minulostí. Komunismus jako rakovina tak v nás přetrvává dál a musejí nejprve odejít všechny jeho generace. Zatím žijeme víc v postkomunismu než v demokracii.

 

Myslíte, že je potřeba připomínat boj za svobodu i kvůli současným mezinárodním hrozbám? Respektive jsou takové podle vás?


Studená válka je po 25 letech skoro zpět. Už tady zase máme pod prezidentem, rusofilem Zemanem, pozvolný nástup normalizace (před revolucí 89 to znamenalo upevnění diktatury a bratrství s okupačním Ruskem). Podle Zemana se žádný masakr na Národní třídě najednou nekonal. Byla to jen strkanice s dědky od LM. Už je zase revoluce 1989 politikům k posměchu. Zločinecké firmy KGB se přátelí s naším prezidentem. Jako kdysi se Beneš upsal Stalinovi, tak i dnešní oba prezidenti Klaus a Zeman nás také zrazují. A nabízejí ruským diktátorům. Oba se klaní Rusku a Číně. Dokonce deník Právo a Novinky vydaly 17.11. neuvěřitelnou lež, že u nás žádná revoluce 89 nikdy nebyla a režim KSČ se zhroutil sám. Je to asi snaha některých lidí jí úplně vymazat z historie. Nyní už zbývá Zemanovi jediné. Popřít, že u nás byla ruská okupace. Ostatně většina Ruska jí dodnes schvaluje. Jako „bratrskou“ pomoc.

Myslím, že boje za svobodu se budou v budoucnu vracet. Důvody asi budou. Myšlenkové pojetí světa v hlavách ruského diktátora Putina, dříve agenta KGB, je na hony vzdálené našemu evropskému myšlení. Rozpínavost Putina je dnes jen krůček od války s NATO. Tedy s námi. Ta může začít už za týden. Ale i neuvážené invaze USA do různých zemí světa ve 20. století se bohužel ukazují tragickým příkladem. A vzorem pro Rusko, snažící se o návrat k obdobě sovětské říše, kam jsme dříve patřili. Co o Rusku vypovídá, když všechna státní ruská média nazývají naší zemi v dnešní době roku 2014: „bývalá Československá Sovětská republika“? A s našimi politiky to ani nehne.

Jsme tedy dnes po ruské okupaci Ukrajiny znovu v ohrožení země ruským myšlením. Nejspíš ve jménu panslavismu, jen Bůh ví. Na ten nesmyslný panslavismus všeobjímající všechny Slovany dobrovolně i nedobrovolně do jednoho svazku na čele s Ruskem můžeme doplatit. Prý už Borovský a Štúr odhalili zvrácenost tohoto umělého nesmyslu. Češi, Slováci a Poláci jsme tzv. Západní Slované. Viz wikipedie. Ti žili v evropských a většinou západních říších a mají zcela jinou mentalitu než východní Slované. Nepíší ani azbukou. Nepřemýšlejí po russki. Podle moderních genetických výzkumů jsou Češi potomci Germánů, Slovanů a Keltů kteří v průběhu tisíciletí obývali území dnešního Česka. Vysoce podobné geny Čechům byly zjištěny v Rakousku a v keltských oblastech ve Walesu, Skotsku, Cornwallu, Irsku a Bretani. Pojem Západní Slované je tak zcela něco jiného než Slované. Konkrétně Východní Slované. Bývalý austroslavismus, jak ho zmiňuje wikipedie, nám byl myslím nejvíce odpovídající. Dnes ho celkem obstojně nahradila EU jako svazek evropských národů a zemí. Doufám, že jsme zmoudřeli a že se barbarskému Východnímu Slovanství, kde lidský život nemá žádnou hodnotu, vyhneme. Nabytá svoboda z roku 1989 za to stojí.


Vzpomínání vlajkonoše,

listopad 2014.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 9 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

BLV Paparazzi 2.jpg