Dnes má svátek Irena , zítra slaví Rudolf .

Ptáme se Vás:

Dáváte si novoroční předsevzetí?
 

rka_mase_letk

Krimi novinky:

  • Bolavý zub zastavil kamion a pomohli strážníci… Každý, kdo zažil bolest zubů, ví, jak umí být nepříjemná. Nesnesitelná bolest zubu dokonce zastavila i kamion mířící od Chrudimi do Pardubic, jeho ři...

    Celý článek...
  • Policisté z polabinského obvodního oddělení řeší oznámení týkající se poškození majetku, kterého se měl dopustit přítel poškozené. 

    Sedmatřicetiletý muž přišel dle oznamovatelky do jejího b...

    Celý článek...
  • V prvních hodinách nového roku došlo k vážné rodinné události v Dašicích na Pardubicku.

    Devětačtyřicetiletý syn zde fyzicky napadl své rodiče. K události došlo poté, co se muž v podnapilém ...

    Celý článek...
  • Kriminalisté obvinili manželskou dvojici, která měla obchodovat prostřednictvím internetu, zboží i přes obdržené platby nezasílala a peníze si ponechala pro svůj prospěch. 

    Celý článek...

Kočka Bulváru

DSC_0781_web.jpg

Očima Miloše Spáčila

  • Už je to pár let, co jsem zahodil cigaretu, kterou jsem nahradil její elektronickou alternativou. Ta stará, tabáková, mi už ani nechutná, dokonce mi smrdí. Ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, přírodní tabák je prostě přírodní tabák, takže občas pobafávám dýmku. Žádný Taras Bulba ani Krakonošova směs, prostě si…

    Celý článek...
„Každej režim má určitej počet sviní,“ říká ve třicátém výročí Sametu písničkář Jaroslav Hutka

Třicet. Tolik let uplyne letos od chvíle, kdy události na Národní třídě v Praze odstartovaly revoluci, která do historie vstoupila s přívlastkem Sametová. Jednou z jejích tváří byl muzikant Jaroslav Hutka, který dlouhá léta prožil v exilu v Holandsku. Jako symbol Listopadových dní vystoupil i v rámci letního Kulturního parku Pardubice.

 

Jakých těch třicet let, které uplynuly od roku 1989, pro vás bylo?

Je to kus života a těchhle třicet let bylo nějakejch krátkejch. Když to člověk vezme v jiné míře, tak od začátku první světové války do konce druhé světové války je to jednatřicet let. A tehdy se úplně změnil svět.

Jasně, když jsem se vracel, tak jsem už zapomněl, jak to všechno bylo otřískaný, země byla zaostalá, na ulici nebylo moc aut a všechny byly starý. Bylo to omšelý, umírající. Teď ta země po třiceti letech vzkvétá. Starý auta nevidět, všechno je omítnutý, města zářej a jsou pěkný a podstatná část lidí zbohatla a žije svobodným životem. To je velkej vývoj.

Ale nad tím vším je něco takovýho divně stabilního, ta politika se nezměnila. Na začátku jsme doufali, že to zhroucení znamená konec nějakýho období a začátek novýho období. Byli jsme naivní. Po třiceti letech, což je dlouhá doba, během kterých se mi narodily čtyři děti a stihnul jsem i dvě ženy, jsou pořád živý slova jako komunista, estébák. To mělo bejt někde v muzeu a je to pořád živý. Ve vládě je pořád ještě aktuální komunistická strana ještě s drzostí zpochybňovat zločiny komunismu. Myslím, že za zpochybnění Horákový by měl bejt paragraf jako za zpochybnění holocaustu.

 

Je to pro vás zklamání nebo nenaplnění vašich Listopadových představ?

Ne. To mohlo bejt první měsíce nebo roky. Pak se člověk probral a historie jde dál. Chyby, který se staly, ty se prostě staly. Obzvlášť, když nebyla síla, ty chyby se prohlubovaly. Havel tam byl chvíli, měl osobnost i energii ten začátek zhmotnit v pěknou věc, ovšem tím, kdo měl moc, byl Václav Klaus, kterej se zpočátku šikovně schovával za Havla a v tom neférovým rozdělení majetku byl naprosto úspěšnej a základ společnosti postavil neférově. A spravit to je běh na dlouhou trať. Je tady mocná skupina bohatejch lidí, který jsou schopný vývoj společnosti ovlivnit, ale nejenom, že přišli k majetku sprostě, loupežnicky, navíc mají možnost ovlivňovat společnost negativně. A to je mrzutý a strašně špatně se to napravuje.

 

Vyhrál tedy pragmatismus nad idealismem?

Tak bych to asi neuměl zjednodušit. Asi jo, asi to byl idealismus, ale spíš to bylo takový blaženství nečekaného. Myslím, že tím, že s tím nikdo nepočítal a ono se to zhroutilo, nikdo na to nebyl připravenej a byl to takovej prožitek blaženství. Dopadlo to dobře a vlastně to nic nestálo. Nebyli mrtví.

CELÝ ROZHOVOR SI PŘEČTĚTE V AKTUÁLNÍM VYDÁNÍ BULVÁRU

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Aktuální číslo

paparazzi bulváru zasahují:

Online čtenáři:

Právě připojeni - hostů: 52 

Upozorňování

Je nutné vyplnit e-mail a alespoň jednu událost, na kterou se má upozorňovat.

E-mail *
Upozornění na nový soubor
Upozornění na nový článek
Upozornění na nový archiv

TREFA

  • Miloš Říha, hokejový trenér

    riha


    Jak s odstupem hodnotíte, pane trenére, svoje letošní účinkování u pardubického klubu? Jak hodnotíte výsledek, kterého mužstvo nakonec dosáhlo? Jirka, Pardubice

    Na jednu stranu tým dosáhl toho, čeho dosáhnout…

    Celý článek...

banner-suska

Náš Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Paparazzi Bulváru zasahují:

hasici-v-knihovne.jpg